Vanaf woensdag betalen ‘dagjesmensen’ 3 euro entree om Venetië binnen te komen


Vanaf woensdag moet iedere toerist die Venetië bezoekt 3 euro toegang betalen. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om de straten en stegen schoon te houden. In 2017 bezochten in totaal zo'n 28 miljoen toeristen de dogestad en dat is volgens het stadsbestuur te veel, aldus het AD.

Probleem
,,Het probleem zijn vooral de dagjesmensen'', zegt Jan van der Borg, docent economie van het toerisme aan de Universiteit van Venetië en adviseur van de gemeente. ,,Te veel mensen komen 's ochtends in Venetië aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Die mensen geven weinig uit, ze kopen een kop koffie en een flesje water, maar laten wel hun afval achter. Die toeristen kosten de stad geld.’’

Bezoek
Het overgrote deel van de toeristen die de stad bezoeken, logeert op campings in de omgeving en 'doet' een dagje Venetië of komt van een van de honderden cruiseschepen die er jaarlijks aanleggen. De gemeente wil dat die mensen bijdragen aan de kosten voor het schoonhouden van Venetië en aan het onderhoud van de vele monumenten.

Toegangsprijs
Dit jaar is de toegangsprijs vastgesteld op 3 euro per bezoeker en vanaf 2020 wordt er een gedifferentieerde belasting ingevoerd. Op de rustige dagen betaal je 6 euro, maar wil je het carnaval bezoeken dan zul je 10 euro neer moeten tellen om Venetië in te mogen.

Amsterdam
Entree betalen om een drukke plek te bezoeken. Het is een fenomeen wat hier in Nederland niet snel voor zo komen zou je zeggen. Uit onze Opiniemeters poll blijkt echter dat 40 procent van Nederland het een goed idee zou vinden om de dagjesmensen ook hier entreegeld te laten betalen voor drukke plekken. Ongeveer 50 procent geeft echter aan hier helemaal niet in te zien.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.913 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.