Vanavond coronapersconferentie: dit kondigt het kabinet (waarschijnlijk) aan


Het demissionaire kabinet maakt vanavond tijdens een persconferentie bekend welke maatregelen nodig zijn om de dalende trend van de coronacijfers door te zetten. Naar verwachting kondigt het kabinet deze maatregelen aan, aldus nu.nl.

De zogeheten avondlockdown wordt verlengd met drie weken. Het betekent dat de meeste winkels en horeca hun deuren om 17.00 uur moeten blijven sluiten. Sporten is na dat tijdstip ook verboden.

Verder blijft het advies om thuis maar vier gasten te ontvangen. Waarschijnlijk geldt dit advies ook tijdens Kerst.

Dinsdag wordt ook een besluit genomen over een vervroegde vakantie voor de basisscholen. Het OMT dringt daar al langer op aan. Ingewijden zeggen dat het kabinet ertoe neigt de vakantie vroeger te laten ingaan.

Als het kabinet de vakantie vervroegt, hebben schoolgaande kinderen een week voor Kerstmis minder onderling contact en is de kans op besmetting kleiner. Ook maakt het kabinet zich zorgen over de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.

Op de persconferentie zal demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ook bekendmaken hoe de boostercampagne verder versneld gaat worden. Dat is nodig om de opkomst van de omikronvariant tegen te gaan, zei de bewindsman maandag.

Nederland begon vergeleken met de rest van Europa erg laat met de boosterprik. Daarnaast kwam de campagne ook maar traag op stoom.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt wel, maar ligt nog steeds heel hoog. Maandag werden 13.844 positieve tests gemeld. Er liggen daarnaast 2.748 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, van wie 630 op de intensive care.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 70 procent het eens is met de stelling: “De coronamaatregelen moeten worden verlengd”. 21 procent is niet eens met de stelling en 9 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7749 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.