Veel schaatsliefhebbers op meren en plassen, drukte leidt soms tot overlast


De gemeente Stichtse Vecht heeft de toegangswegen naar de Maarsseveense Plassen afgesloten voor auto's. Er komen te veel schaatsliefhebbers op de plas af. Ook op andere plekken in het land zijn wegen afgesloten, aldus het NOS.

De afsluiting geldt voor drie dagen, meldt RTV Utrecht. Komend weekend verwacht de gemeente nog meer drukte. "Het doel van deze maatregelen is het voorkomen van gevaarlijke situaties en een belemmering van de doorgang voor hulpdiensten", staat in een brief aan de raadsleden.

Gisteren gold er al eenrichtingsverkeer en werd een parkeerverbod ingesteld op sommige plekken. Ook schakelde de gemeente verkeersregelaars in. Desondanks ging er veel mis. Recreanten weigerden de aanwijzingen van boa's en verkeersregelaars op te volgen. Ook parkeerden veel mensen dubbel.

Ook op andere plekken in het land zijn er sinds vanochtend vroeg al veel schaatsliefhebbers op de been, zoals in de omgeving van Ankeveen en Loosdrecht.

Meerdere gemeenten hebben tijdelijke parkeerverboden afgekondigd, zoals bij de Badwei in Friesland. De lokale ijsclub roept mensen op niet meer te komen, schrijft Omrop Fryslân. De schaatsers die er zijn, wordt gevraagd om zelf op te letten of ze onderling wel anderhalve meter afstand houden. De club zegt niet genoeg mensen te hebben om dat te controleren.

Ondanks de coronamaatregelen willen gemeenten de sneeuwpret niet bederven. "We hebben afspraken gemaakt met de restaurants rond de plas', zegt een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen Omroep West.

"Dat betekent dat er geen eten en drinken op het ijs verkocht mogen worden, maar dat er wel koffie to go is." Met maatwerk willen ze voorkomen dat er gebieden worden afgesloten dit weekend. "We willen de mensen het plezier niet op voorhand al ontnemen. Zo veel is er op het moment niet te doen en hoe vaak kunnen we nu schaatsen?"

In Zeeland wordt schaatsers niet alleen gevraagd om onderling afstand te houden, maar ook om de vogels met rust te laten. "Helaas hebben de vogels door het winterweer erg veel moeite om voedsel te vinden, Opvliegen kost dan te veel energie", zegt een medewerker van Stichting Het Zeeuwse Landschap tegen Omroep Zeeland.

Praatje maken
Naast op natuurijs wordt er door het hele land ook geschaatst op ijsbanen, onder meer in Noordlaren. "Fantastisch, dit is droomijs!", zegt een enthousiaste vrouw tegen RTV Noord. Ze merkt dat het ijs en de sneeuw ook een positieve uitwerking hebben op haar dorp. "Sommige dorpsgenoten hebben we een jaar niet gezien vanwege het coronavirus. Nu kunnen we voor het eerst weer bijpraten."

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.