Veiligheidsberaad gelooft niet dat lokale maatregelen corona-brandhaarden kunnen beteugelen


Het veiligheidsberaad, de landelijke samenwerking tussen de verschillende veiligheidsregio’s, ziet niets in extra regionale of lokale coronamaatregelen om de hausse aan coronabesmettingen in plaatsen als Staphorst en Zwartewaterland te beteugelen. Die optie werd eerder geopperd door epidemioloog Arnold Bosman, voormalig lid van het Red Team, een team van specialisten dat het kabinet ongevraagd en gevraagd van advies diende, aldus De Stentor.

Het Veiligheidsberaad onder voorzitterschap van burgemeester Bruls van Nijmegen laat weten dat ze geen voorstander is van lokale maatregelen omdat Nederland daar te klein voor is. Ook komen lokale en regionale coronamaatregelen de eenduidigheid niet ten goede en wordt de naleving ervan een probleem. Ook is het de vraag of lokaal ingrijpen werkt om besmettingen te voorkomen, zegt het Veiligheidsberaad.

RIVM: geen extra maatregelen
Dit weekend werd ook bekend dat het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waarschuwt voor overvolle ic’s deze winter in het slechtste scenario. Vooralsnog adviseert het RIVM niet extra maatregelen te nemen, en ook niet te versoepelen. Volgens het instituut is het afwachten hoe de besmettingen zich gaan ontwikkelen. Als die lokaal blijven, en langzaam van gemeente naar gemeente gaan, zoals dat nu in Staphorst en buurgemeente Zwartewaterland het geval lijkt, is de huidige ic-capaciteit voldoende.

Coronahaard
Uit de cijfers die het RIVM dagelijks bekend maakt, bleek gisteren opnieuw dat Staphorst en buurgemeente Zwartewaterland momenteel dé coronahaard van Nederland vormen. Met name in Staphorst werden veel besmettingen geregistreerd; relatief gezien zelfs verreweg de meeste van heel Nederland. De snel toenemende besmettingen zijn voor de huisartsen in Staphorst het sein om zelf te gaan vaccineren in de hoop zo toch twijfelaars over de streep te trekken. 

Perfect Storm
Arnold Bosman kijkt daar toch anders tegen aan. Hij maakt zich grote zorgen om de komende winter. Volgens hem zijn alle ingrediënten er voor een ‘perfect storm’ die op de gezondheidszorg kan neerdalen. ,,Ten eerste zijn vorig jaar vrijwel geen griepmeldingen geweest. Normaal is dat 5 procent. Ga je uit van een zwart scenario, dan krijgt dit jaar 10 procent van de bevolking de griep. Dat legt in de regel ook beslag op de IC. Tel daarbij op de stijgende corona gevallen, de zorg die op zijn laatste benen loopt en waar een enorme uitstroom plaatsvindt en je hebt een zorginfarct te pakken. De politiek weigert dat te erkennen, maar we zitten er eigenlijk al middenin.”

Minder dwingend
Waar Bosman voor pleit is een landelijke overheid die minder dwingend is en meer over laat aan de lokale bestuurders en de GGD’s. ,,Die kennen de lokale gemeenschap als geen ander en weten iets aan te raken dat een dwingende landelijke overheid niet weet te bereiken: in gezamenlijkheid je verantwoordelijkheid nemen. We zitten nu al anderhalf jaar op het pad van bovenaf opgelegde maatregelen. Dat werkt dus niet. Daar is de rek uit. De vaccinaties gaan daardoor niet omhoog, zeker niet in de gebieden met een christelijke signatuur.”

Ander pad bewandelen
,,Daar wordt het tijd om een ander pad te bewandelen. Als de vaccinaties daar blijven steken, dan moet het maar met anderhalve-meter maatregelen, desinfecteren, goed ventileren, mondkapjes en testen, testen, testen. En leg dat neer bij de lokale bestuurders, de GGD, de scholen. Maak het bespreekbaar en creëer een sfeer van: ‘we gaan dit samen doen.’ Want dwang werkt niet. De landelijke overheid is vind ik veel te dwingend, maar ze verpakken het als een soort vrijblijvendheid, terwijl de vaccinatiedwang voelbaar is.”

Vrijdag kwam ook een rapport van adviesbureau KPMG uit, dat harde noten kraakte over het Nederlandse corona beleid. De communicatie tussen de verschillende instituten en diensten was slecht stellen de onderzoekers. Verder nam het kabinet op cruciale momenten maatregelen die haaks stonden op de toen geldende wetenschappelijke inzichten. Zo koos de regering voor ‘groepsimmuniteit/mitigatie’ (indammen) en een beperkt testbeleid terwijl het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) juist luidde: het virus indammen en veel testen.

Zero Tolerance
Arnold Bosman: ,,Het kabinet handhaaft het uitgangspunt dat het virus mag rondgaan, zolang de IC’s het maar aankunnen. Daar ben ik mordicus tegen, omdat het mensenlevens kost. In mijn optiek zou je een zero tolerance beleid moeten voeren. Geef het virus geen kans om rond te gaan. Ik zie daarin een belangrijke rol weggelegd voor de Veiligheidsraad en de Veiligheidsregio’s. Die kunnen de GGD, die in de haarvaten van de samenleving zit, stimuleren de noodzakelijke maatregelen zo dragelijk mogelijk voor de mensen te maken.”

Staphorst
In Staphorst, waar er de afgelopen week 328 (tot en met zaterdag) nieuwe besmettingen geconstateerd, worden al diverse lokale maatregelen genomen. ,,We hebben een testlocatie in het dorp ingericht en huisartsen gaan vanaf komende week mensen vaccineren tegen corona”, legt gemeentewoordvoerder Margriet Boer uit. 

,,Verder is doen we de oproep om elkaar de ruimte te geven en heeft de burgemeester de mensen die zich niet hebben laten vaccineren om hun keuze nog eens tegen het licht te houden.” Verdere maatregelen, zoals een eventuele lokale lockdown, zijn volgens Boer nog niet aan de orde. 

,,We willen eerst afwachten wat de maatregelen die we al hebben genomen precies doen. Doordat mensen zich in Staphorst kunnen laten testen, verwachten we dat het aantal besmettingen de eerste dagen nog toeneemt”, legt Boer uit. 

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat  81 procent het eens is met de stelling: “Bij de Corona-brandhaarden moeten lokale maatregelen worden ingevoerd”. 11 procent is niet eens met de stelling en 8 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7464 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.