‘Verhoog de pensioenleeftijd met één maand per jaar, dat is eerlijker’


Wetenschappers betogen: laat de AOW-pensioenleeftijd stijgen met één maand per kalenderjaar. Dat is rechtvaardiger dan de huidige wijze waarop de pensioenleeftijd omhooggaat. En de extra kosten vallen mee, aldus het AD.

Breekpunt
De snelle stijging van de AOW-leeftijd was een van de breekpunten in het overleg over een nieuw pensioenstelsel. Volgens de huidige systematiek stijgt de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting. Dat houdt in dat elk jaar langer leven een jaar langer werken betekent.

Onrechtvaardig
,,Veel mensen vinden dat onrechtvaardig’’, zegt Harry van Dalen, hoogleraar economie. ,,Ze hebben niet het gevoel dat ze zelf profiteren van de winst in levensverwachting.’’ De FNV wil dat de stijgende levensverwachting maar voor de helft doorwerkt in een hogere AOW-leeftijd. En er moet een oplossing komen voor mensen met zware beroepen. Die mensen hebben al de grootste moeite om tot hun 65ste te blijven werken.

Huidige AOW
Het kabinet houdt vooralsnog vast aan de huidige verhoging van de leeftijd dat mensen met pensioen kunnen. De pensioenleeftijd stijgt tot 67 jaar en drie maanden in 2022. Daarna wordt de AOW-leeftijd verhoogd als de levensverwachting verder stijgt. Vuistregel is dat mensen gemiddeld 18,3 jaar AOW krijgen.

Langzamere stijging
Vooralsnog wilt het kabinet niets weten van een langzamere stijging. Ze houden dus nog even vast aan de huidige verhoging. Een stijging van de AOW-leeftijd met maximaal één maand per kalenderjaar, is dit wel een verstandig idee? Als het aan Nederland ligt, geeft 50 procent aan dat ze dit wél een verstandig idee vinden. Dit blijkt uit onze Opiniemeters poll. Ongeveer 25 procent vindt de langzamere stijging juist een onverstandig idee. Welke stappen het kabinet gaat nemen op basis van deze nieuwe bevindingen is nog afwachten.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.628 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.