Verkort de zomervakantie, vinden werkende ouders


Werkende ouders willen dat de zomervakantie wordt ingekort naar vier weken, omdat zij moeite hebben met het regelen van opvang voor hun kinderen. Ook het CDA pleit voor meer ruimte voor scholen om langer les te geven in de zomervakantie, zodat kinderen geen kennis verliezen, aldus het AD.

Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) staat achter het pleidooi om de zomervakantie in te korten. ,,Uit buitenlands onderzoek blijkt dat met name kinderen die minder vanuit huis mee krijgen, door de lange vakantie kennis verliezen’’, zegt hij. ,,Zo’n lange vakantie pakt dus niet altijd goed uit voor het kind.’’ Nu ouders ook aangeven dat het voor hen wenselijk is om de vakantie in te korten, wil Rog dat scholen meer vrijheid krijgen om te experimenteren met kortere zomervakanties.

Flexibele vakantie
Tegelijkertijd moet het voor de ouders mogelijk zijn om dan gedurende de rest van het schooljaar een aantal dagen vrij te nemen.,,Nu telt onderwijs in de zomer wettelijk niet mee als onderwijstijd’’, zegt het Kamerlid. ,,Door scholen de ruimte te geven om dat wel te doen, is het mogelijk om die tijd gedurende het schooljaar deels te compenseren.’’ De CDA’er benadrukt dat de werkdruk voor de leerlingen zo beter verdeeld wordt over het gehele jaar. ,,En het geeft ouders de vrijheid om af en toe vrij te nemen als zij dat willen.’’ Rog gaat tijdens de begrotingsbehandeling in de kamer pleiten voor meer vrijheid voor scholen.

Opa en oma
Nederland telt ruim 1,23 miljoen gezinnen met tenminste een minderjarig kind en waarvan beide ouders werken. 883.000 gezinnen hebben een of meerdere kinderen jonger dan 12 jaar. BV Familie vroeg de ouders eveneens hoe zij de vakantie overbruggen. Bijna de helft van de ondervraagde ouders doet een beroep op opa’s en oma’s om de kinderen een aantal dagen op te vangen. 44 procent van de vaders en moeders nemen zelf extra vrije dagen op. Ook de buitenschoolse opvang is populair. 35 procent van de ouders maakt daar in de vakantie gebruik van. 14 procent van de ouders stuurt zijn of haar kinderen een of meerdere weken naar een kamp. Het is voor het eerst dat hier onderzoek naar gedaan is in Nederland.

Resultaten onderzoek
Over het algemeen wil bijna niemand een kortere vakantie hebben. Een korte periode even niks doen, zal niemand kwaad doen. Het is echter voor werkende ouders soms lastig om de vakantie van hun kinderen te combineren met hun eigen vakantie. Is het dan verstandig om de zomervakantie van kinderen in te korten? We hebben het de mensen van Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 54 procent het oneens is met deze stelling. 23 procent vindt dat de vakantie moet worden ingekort en de andere 23 procent maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 11318 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.