’Verplicht tweemaal daags bewegen op school’


Kinderen moeten iedere schooldag minstens twee keer een halfuur fietsen, wandelen of op een andere manier in beweging komen. Minister Arie Slob (Onderwijs) moet dat scholen verplichten, vinden drie gezaghebbende adviesraden, aldus de Telegraaf.

Beweging is belangrijk voor meerdere dingen
Bewegen is niet alleen belangrijk om gezond te blijven, zeggen de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Kinderen worden daardoor ook handiger en leniger, leren beter om te gaan met elkaar en krijgen meer zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfbeheersing.

Op dit moment te weinig aan sport
Sommige scholen doen genoeg aan beweging voor hun leerlingen, maar op andere scholen krijgen kinderen minder kansen om te sporten.
Van bewegen op school komt het nu soms niet omdat scholen geen gymleerkracht of gymzaal kunnen vinden, platzak zijn of al een overvol lesrooster hebben, erkennen de raden. Het zou helpen als scholen en gemeenten beter samenwerken en bijvoorbeeld vakleerkrachten met elkaar delen.

Samenwerken met sportclubs en andere maatschappelijke organisaties
Verder moeten scholen veel meer samen optrekken met sportclubs, de kinder- en buitenschoolse opvang, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De gemeente zou moeten helpen door daarin de leiding te nemen, vinden de drie adviesraden.

Moeten scholen meer doen om kinderen te laten bewegen?
Zeker driekwart van de Nederlanders (73 procent) vindt, net als de drie adviesraden, dat scholen meer moeten doen om hun leerlingen aan het sporten te krijgen, volgens de Opiniemeters poll. 17 procent van de Nederlanders is het hier niet mee eens en vindt het niet de verantwoordelijkheid van de scholen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.339 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.