Vervolging tabaksindustrie?


Gaat het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie vervolgen? Dat is de vraag waar donderdag antwoord op moet komen. Een strafrechtelijke vervolging zou wereldwijd uniek zijn. Voor zover bekend liepen de fabrikanten uit de tabakswereld niet eerder de kans om daadwerkelijk in de gevangenis te komen als de rechter ze schuldig acht.

Aangifte
Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrift. De afgelopen tijd sloten steeds meer organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra. Donderdagochtend is een persconferentie belegd waarin onder anderen Van Veen, Ficq en longarts Wanda de Kanter zullen reageren op de beslissing.

Extra verslavende stoffen in een sigaret
Volgens de advocaat vergiftigt de tabaksindustrie de consument willens en wetens. Honderden toevoegingen maken de sigaret extra verslavend, aldus de aangifte. Daardoor raakt de beginnende roker snel verslaafd en komt de gevorderde er niet of nauwelijks meer vanaf. Dat maakt volgens Ficq dat de tabaksindustrie „een misdadig oogmerk” heeft.

Cijfers
Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Het nut van het vervolgen van tabaksproducenten
Jaarlijks sterven er duizenden mensen aan de gevolgen van roken. Maar of het nut heeft om de tabaksindustrie te vervolgen is nog maar de vraag. 43 procent van de deelnemers aan de Opiniemeters poll denkt dat vervolging wel nut zal hebben. Toch is niet iedereen het hiermee eens. Een kleine meerderheid, namelijk 45 procent, denkt niet dat het nut zal hebben.

Het ziet er ook naar uit dat het vervolgen van de tabaksindustrie geen nut heeft. Het OM heeft inmiddels aangegeven de vier grote tabaksproducenten niet te vervolgen omdat ze geen mogelijkheden zien voor een kansrijke vervolging.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.007 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.