Vleesverbruik afgelopen jaar opnieuw niet gedaald


Nederlanders hebben in 2017 ongeveer net zoveel vlees geconsumeerd als het jaar ervoor. Afgelopen jaar ging het om gemiddeld 76,6 kilogram per persoon. In 2016 en in 2015 ging het om respectievelijk 76,6 en 76,7 kilo, aldus NU.nl.

Verassend
Wakker Dier noemt de uitkomst opmerkelijk en verrassend. "Mensen zeggen minder vlees te eten, maar we zien dit niet terug in de cijfers", reageert de organisatie. "Al jaren stijgt de verkoop van vleesvervangers en groeit het aanbod van vegetarische producten. Deze trend lijkt weinig invloed te hebben op het vleesverbruik."

Huidige consumptie zelfde niveau als in 2005
Wageningen Economic Research berekende het vleesverbruik op basis van statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit dit onderzoek bleek dat er tussen 2010 en 2015 sprake was van een lichte daling van zo’n 79 kilogram tot 76 kilogram. Met de huidige consumptie ligt het vleesverbruik echter weer op het niveau van 2005.

Hoe vaak in de week eet Nederland doorgaans vlees bij de warme maaltijd?
De huidige consumptie is dus weer op het niveau van 2005. Maar hoe vaak in de week eet Nederland vlees bij de warme maaltijd? Uit onze Opiniemeterspoll blijkt dat 95 procent van de Nederlanders minimaal één keer in de week vlees eten bij een warme/avond maaltijd. Slechts 5 procent zegt helemaal geen vlees te nuttigen bij de warme/avond maaltijd. 

Van de Nederlanders die wel vlees eten bij een warme hap, zegt 17 procent dit 1 of 2 keer in de week te doen. Het grootste gedeelte (34 procent) zegt dit 3 tot 4 keer te doen, 31 procent van de Nederlanders eet zelfs wel 5 tot 6 keer per week vlees bij de warme maaltijd. Tot slot geeft 17 procent van de Nederlanders aan élke dag een stuk vlees bij de warme maaltijd te eten. .

Over dit onderzoek

Aan deze Opiniemeters poll deden 4.501 deelnemers mee​


Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.