Vmbo’ers lezen slecht: scholen komen met verplichte leesuren


Tienduizenden vmbo’ers lezen zo slecht dat ze niet begrijpen wat er op papier staat. Middelbare scholen voeren verplichte leeslessen in om hun taalgebruik op te krikken. Ook het mbo volgt. ‘Ze kijken liever een filmpje op YouTube dan dat ze een tekst lezen.’ Aldus het AD.

Lage woordenschat
Vooral de leerlingen die op de praktijkgerichte vmbo’s zitten, hebben een lage woordenschat. Daardoor snappen ze na het lezen van een tekst vaak niet wat ze moeten doen. Ook kunnen ze nepnieuws niet onderscheiden van echt. Ruim vijftig procent van de leerlingen op vmbo basis en eenderde van vmbo kader kennen te weinig woorden en begrijpen onvoldoende wat ze lezen.

Laaggeletterde tieners
De afgelopen jaren is het er echter niet beter op geworden in de vmbo-klassen, stellen de Stichting Lezen en SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Ook de Onderwijsinspectie constateerde deze week in haar jaarlijkse rapport dat het aantal laaggeletterde tieners toeneemt.

Verplichte leesuren
Vmbo-scholen zoeken manieren om de taalkennis van hun leerlingen op te krikken. Want ook bij andere vakken dan Nederlands snappen de scholieren vaak de opdrachten niet, doordat ze niet goed kunnen lezen. Omdat geslaagde vmbo'ers regelmatig met een achterstand op het mbo komen, zijn ook die scholen bezig om verplichte leesuren in te voeren.

Taalgebruik opkrikken
Één van de manieren om het taalgebruik op te krikken lijkt dus om verplicht leeslessen in te gaan voeren. Naast vmbo-scholen gaan ook steeds meer mbo-scholen dit traject aanbieden. Verplichte leeslessen invoeren lijkt 78 procent van Nederland een uitstekend idee, zo blijkt uit onze Opiniemeters poll. Slechts 7 procent geeft aan het hier niet mee eens te zijn. Een overduidelijk geluid vanuit de samenleving dus, die collectief vinden dat denken dat het taalniveau omhoog gehaald kan worden door verplichte leeslessen in te voeren.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 7.414 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.