Volkert van der Graaf wint kort geding: geen meldplicht meer


Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft het door hem aangespannen kort geding tegen de staat gewonnen. Hij verzette zich tegen zijn meldplicht bij de reclassering en wil zich in het buitenland vestigen. Het Openbaar Ministerie kijkt nog of het in hoger beroep gaat.

Volgens Van der Graaf heeft zijn meldplicht geen enkele toegevoegde waarde. De rechter heeft hem daarin gelijk gegeven. ,,Bij de beoordeling van de vraag of de meldplicht bij de reclassering moet worden gehandhaafd, speelt de ernst van het gepleegde feit geen rol meer'', aldus de rechtbank in het vonnis.

,,Van belang is of deze bijzondere voorwaarde nog zinvol is met het oog op het terugbrengen van het risico op recidive. Dat is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de reclassering niet het geval. Dat betekent dat eiser niet langer kan worden verplicht zich periodiek bij de reclassering te melden.''

Voorwaarden invrijheidstelling
De 48-jarige Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten. Hij moest zich iedere zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. De contactverboden gelden nog altijd, benadrukt de rechtbank.

Opheldering minister
In Den Haag wordt verontwaardigd gereageerd op de uitspraak. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het 'onbegrijpelijk' en wil opheldering van minister Dekker (Rechtsbescherming). ,,We moeten er zeker van zijn dat moordenaars hun straf ondergaan, zeker als ze zo iets afgrijselijks hebben gedaan als Volkert van der Graaf. Het melden bij de reclassering is onderdeel van die straf en daar moet je niet onderuit kunnen. Dit is niet uit te leggen.''

'De rechtsstaat faalt hier'
,,Van der Graaf heeft niet zomaar iemand vermoord, Fortuyn was een potentiële minister-president. Dit raakt miljoenen mensen'', verzucht Smolders die er weinig fiducie in heeft dat de moordenaar van Fortuyn daadwerkelijk het land verlaat. ,,Die gaat niet! Dit is alleen een manier om onder de reclassering uit te komen. De rechtsstaat faalt hier.''
De rechter heeft niet in de gaten wat voor leed hij de nabestaan­den hiermee aandoet.

Moet Volkert van der Graaf weg of mag hij blijven?
Smolders staat niet alleen in zijn mening dat van der Graaf niet naar het buitenland mag. Meer dan de helft van de Nederlanders (67 procent) vindt dat Volkert in Nederland moet blijven en zijn straf moet uitzitten. Een klein deel van de Nederlanders (23 procent) vindt dat hij zijn straf niet hoeft uit te zitten en naar het buitenland mag gaan.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.178 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.