VVD wil alcohol- en drugstests toestaan voor alle werkgevers


Alle bedrijven van Nederland moeten alcohol- of drugstesten kunnen uitvoeren onder hun werknemers. Daarvoor pleit de VVD-fractie in de Tweede Kamer. De fractie gaat daarmee verder dan VVD-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Ark is bezig met een plan dat sommige bedrijven toestaat om deze tests uit te voeren, maar niet alle.
Volgens privacywetgeving AVG mogen werkgevers geen alcohol- of drugstesten afnemen bij hun personeel. De uitkomst van zo'n test valt namelijk in de categorie bijzondere gezondheidsgegevens en die mogen bedrijven niet zomaar registreren.

Uitzonderingen
Op deze regel geldt een uitzondering voor een aantal beroepsgroepen, namelijk treinmachinisten, vliegtuigbemanningen, schippers, loodsen en automobilisten.

Allemaal of niet?
Volgens Van Ark is het juridisch te ingewikkeld om voor alle werkgevers een uitzondering te maken op de privacyregels, maar daar denkt haar eigen fractie anders over. Volgens VVD-Kamerlid Bart Smals is de arbowet eenvoudig aan te passen. Hij denkt juist dat het niet te doen is om onderscheid te maken tussen de beroepen die wel of niet gevaarlijk genoeg zijn voor een test.
Smals erkent dat een alcohol- of drugstest een inbreuk is op de privacy van werknemers en vindt daarom dat niet elk bedrijf zo’n test zou moeten invoeren. Maar hij wil elk bedrijf wel de mogelijkheid geven om 'een afgewogen alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid' op te stellen.
Daarnaast is de privacyschending van een alcoholtest ook weer niet zo groot, redeneert Smals. "We vinden het ook volstrekt normaal dat je getest wordt als je in de auto zit."

Resultaten onderzoek
Het is nog niet zeker of dit plan in werking gaat, er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan om de wetten te veranderen. Op dit moment zou het in strijd zijn met de privacywetgeving AVG. Wij hebben via Opiniemeters aan onze leden gevraagd of zij mee zouden werken aan een alcohol- en drugstest als de werkgever hierom vraagt. Maarliefst 68% zou hier aan meewerken, 22% heeft aangegeven dit niet te doen en 10% weet het niet of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.