Waarom we nooit tevreden zijn met ons salaris


Ondanks het feit dat wij Nederlanders tot de rijksten ter wereld horen, zijn we niet automatisch gelukkig. Zo lijken we nooit tevreden met ons salaris. In het college van Universiteit van Nederland legt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe (Vrij Universiteit) uit waarom dat is, aldus het AD.

Rijkste 13 procent
De gemiddelde Nederlandse student heeft een inkomen van 12.000 euro per jaar en hoort daarmee tot de rijkste 13 procent van de wereld. Weinig studenten beseffen zich dat echter en onderling staan hoge huurprijzen en continue ‘geldnood’ hoger op de agenda.

Vergelijking met omgeving
Volgens organisatiepsycholoog Kilian Wawoe (Vrije Universiteit) heeft dit te maken met de constante vergelijking die we maken met de directe omgeving. Oftewel, het succes van anderen beperkt ons geluk.

‘Blaricum-syndroom’
Wawoe bedacht het ‘Blaricum-syndroom’ aan de hand van een man uit Blaricum, waarnaar het syndroom vernoemd is. De man werkte bij dezelfde bank als Wawoe en toen de man een bonus kreeg van 2 miljoen euro, reageerde de man door te vragen hoeveel de anderen kregen, in plaats van een blije reactie te geven.

Over dit onderzoek
Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.