‘Waarschuwing voor seks en geweld op Youtube’


De Kijkwijzer moet ook gaan gelden voor YouTube. Het CDA wil dat ouders zo geholpen worden om hun kinderen te beschermen. De partij wil dat kinderen die op YouTube filmpjes kijken, beter worden beschermd tegen beelden met geweld, seks of grove taal.

Online Kijkwijzer
Daarom moet de Kijkwijzer ook gaan gelden voor online video’s en moet de leeftijdskeuring overal – dus ook op tv – voortdurend in beeld blijven. Harry van der Molen van het CDA gaat dit vandaag aan de orde stellen bij de behandeling van de Mediabegroting in de Tweede Kamer.

Als de leeftijdskwalificatie steeds in beeld staat, kunnen ouders op elk moment controleren of de video geschikt is voor hun kind, aldus Kamerlid van der Molen. Hij haalt de inspiratie voor zijn voorstel uit zijn eigen gezin. ,,Mijn zoon van 7 kijkt regelmatig via YouTube naar filmpjes. Ik kan als ouder moeilijk bepalen of die wel geschikt zijn. De Kijkwijzer is een prima hulpmiddel. Dan kan je even snel over zijn schouder meekijken waar je kind naar kijkt als er geschreeuw uit zijn telefoon of iPad klinkt.’’

Is het wel mogelijk?
Google, eigenaar van YouTube, stelt dat het uit praktisch oogpunt onmogelijk is om Kijkwijzer in te voeren op YouTube, aldus Rachid Finge van Google Nederland. Het bedrijf zegt wel bezig te zijn met andere maatregelen om kinderen verantwoord te kunnen laten kijken. In enkele andere landen bestaat al YouTube Kids, waarbij ouders kunnen bepalen welke kanalen bekeken mogen worden.

Alternatieven
Er bestaan dus al alternatieven in andere landen, zoals Youtube Kids. Hier in Nederland is de Kijkwijzer echter een begrip op de Nederlandse televisie en zal hierdoor over het algemeen eerder geaccepteerd worden. Als het aan Nederland ligt dan zegt de helft van de bevolking dat er een Kijkwijzer moet komen op Youtube, blijkt uit de Opiniemeters poll. Ongeveer 15 procent is het hier echter niet mee eens, zij zien de toegevoegde waarde van een Kijkwijzer op Youtube niet in. Opvallend is dat een kwart van de bevolking, ongeveer 25 procent, het eigenlijk niet zoveel uitmaakt.

Over dit onderzoek 
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.481 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.