We wonen steeds dichter bij ons werk


De afgelopen twintig jaar zijn we steeds minder ver gaan reizen om bij ons werk te komen. Dat komt omdat we steeds meer in de grote steden wonen, waar ook meer bedrijven zich vestigen, aldus de Telegraaf.

Dat blijkt uit de nieuwe monitor Infrastructuur en Ruimte van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
In vergelijking met 1996 zijn er vooral meer banen in de Randstadprovincies en binnen die provincies ook vaker in de grotere steden. Daardoor kunnen stadsbewoners er vaker voor kiezen om dicht bij hun huis te werken, wat zij volgens het PBL ook doen. Er wonen in vergelijking met 20 jaar geleden ook meer mensen in de grote steden.

Rand van de stad
De afstand tussen huis en werk is in 20 jaar met 4 procent afgenomen, maar dat had nog meer kunnen zijn als bedrijven niet zo vaak voor de rand van de stad zouden kiezen, locaties die over het algemeen toch vooral met de auto goed bereikbaar zijn.

Het is de wens van het kabinet dat mensen ook makkelijk met de trein of bus bij hun werk kunnen komen. Bij nieuwe woonwijken ziet het PBL wél dat steeds meer woningen ook goed met ov bereikbaar zijn.

Liever dicht bij huis of leuk werk?
Ondanks dat mensen minder moeten reizen voor hun werk, is dit niet het belangrijkste voor hen. Slechts 16 procent van de Nederlanders zegt namelijk dat ze het liefst een baan dichtbij huis willen, volgens de Opiniemeters poll. De grootste groep Nederlanders (53 procent) zegt dat ze veel liever leuk werk hebben.

Over dit onderzoek.
Aan deze Opiniemeters poll deden 1.930 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.


 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.