Wel of niet inenten? Veel mensen twijfelen over coronavaccin


Lang niet alle Nederlanders zouden zich zonder meer laten inenten met een vaccin tegen corona, aldus het AD.  De bereidheid tot inenting is onder mannen (65 procent) aanzienlijk hoger dan onder vrouwen (53 procent). Twijfelaars hebben hun bedenkingen bij het hoge tempo waarin een vaccin nu wordt ontwikkeld of ze zijn bang dat het virus muteert.

Dat blijkt uit een onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag, gehouden onder zo’n 35.000 respondenten. Van de deelnemers staat 59 procent open voor inenting, mocht op korte termijn een coronavaccin op de markt komen. Iets minder dan een kwart twijfelt nog, 18 procent van de respondenten zegt een vaccinatie zelfs absoluut niet te willen.

Veel twijfelaars hebben hun bedenkingen bij het hoge tempo waarin nu wordt gewerkt aan een vaccin.  Farmaceuten zijn vooral bezig om snel een vaccin op de markt te brengen en staan minder stil bij de mogelijke bijwerkingen, klinkt het. Ander veelgehoord tegenargument: de kans dat het coronavirus zich muteert is groot, waardoor een vaccin op termijn nutteloos is.

Mannen vaker ziek dan vrouwen

De bereidheid tot vaccinatie blijkt onder ouderen het grootst te zijn. Zo zou van de 55-plussers bijna driekwart zich laten inenten. Van die leeftijdsgroep ziet slechts tien procent helemaal niets in een coronavaccin.

Volgens hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet is dat ‘logisch’. ,,Ten eerste vormen zij de grootste risicogroep en ten tweede staan ouderen over het algemeen positiever tegenover vaccineren. Bij griep zien we ook: hoe ouder, hoe hoger de opkomst.’’ Volgens het RIVM is de kans niet zo groot dat als er een vaccin is dit aan de hele bevolking wordt aangeboden. ,,Waarschijnlijk bieden we het in eerste instantie aan aan bepaalde risicogroepen.’’

Een groep twijfelaars die eruit springt, zijn ouders met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar: van hen zou slechts 45 procent direct openstaan voor een inenting. Opvallend is ten slotte dat de bereidheid tot inenting onder mannen (65 procent) aanzienlijk hoger is dan onder vrouwen (53 procent). Als mogelijke verklaring daarvoor noemt Osterhaus de impact van het virus: ,,Mannen lijken er zieker van te worden dan vrouwen. Wellicht dat die achtergrond, al dan niet onbewust, toch een rol speelt.” 

Resultaten onderzoek

Dat mensen nog vrij bang zijn voor de coronavaccinatie, moge duidelijk zijn. Uit de resultaten van deze poll is dat ook terug te zien. Zo gaf een kleine meerheid (52%) aan, zich te laten inenten als het vaccin klaar was. Deze twijfel komt volgens het actualiteitenprogramma EenVandaag, door de snelheid waarin er nu een vaccin wordt ontwikkeld. Dat is waarschijnlijk ook de reden dan ongeveer een kwart (22%) aangeeft, zich niet te laten inenten als de vaccinatie klaar is. Daarnaast was er nog een groep van 25% die aangaf geen mening te hebben of het nog niet weten. 

Over dit onderzoek

Aan deze enquê​te deden 8347 mensen mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.