Wereldleiders veroordelen ‘aanval op de democratie’


De bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers, woensdag in Washington DC, wordt wereldwijd veroordeeld. In eigen land houdt Barack Obama president Trump medeverantwoordelijk voor de geweldsuitbarsting, aldus Trouw.

Barack Obama noemt de bestorming van het Capitool in een geschreven verklaring “een schande” voor de VS. “Maar we zouden ons voor de gek houden als dit als een verrassing komt.” Volgens Obama heeft president Trump zijn aanhangers ertoe aangezet. Hij wijst daarbij op de leugens door Trump over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Obama roept de Republikeinse leiders op een verantwoordelijke keuze te maken. “Ze kunnen deze weg blijven volgen en de vuurtjes blijven opstoken. Of ze kunnen voor de realiteit kiezen en de eerste stappen zetten om de branden te blussen. Ze kunnen Amerika kiezen.” 

Verder looft Obama de Republikeinen die hardop de gebeurtenissen van woensdag hebben veroordeeld.

Zo stapte Stephanie Grisham, de chef-staf van de Amerikaanse first lady Melania Trump, op. Enkele ministers in de Amerikaanse regering zouden zelfs het afzetten van Trump bespreken, meldt tv-zender donderdag CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij. Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen.

Voormalig presidentskandidate en minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, stelt op Twitter dat de schuldigen terecht moeten staan. Ze spreekt van “binnenlandse terroristen” die het fundament van de Amerikaanse democratie hebben aangevallen.

Overzee

Ook premier Rutte veroordeelt de bestorming. Het is de eerste keer dat Rutte zich zo duidelijk uitlaat over de erkenning van de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Hij roept de Amerikaanse president Donald Trump op de overwinning van zijn tegenstrever Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in november alsnog te erkennen.

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, laat via Twitter weten dat het nieuws “mijn hart breekt”. Via Twitter verwerpen ook premier Boris Johnson (Verenigd Koninkrijk), president Emmanuel Macron (Frankrijk), president Justin Trudeau (Canada), Jacinda Ardern (Nieuw-Zeeland) en commissievoorzitter Ursula von der Leyen (Europese Unie) de onlusten.

Trumps twitteraccount is twaalf uur lang opgeschort, nadat Twitter eerder al de reactiemogelijkheid onder zijn tweets uitschakelde om meer geweldsuitbarstingen te voorkomen.

Opvolger Biden doet de bestorming af als een ‘pijnlijke reminder’ van de kwetsbaarheid van de Amerikaanse democratie.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.