Winkeliers vrezen extra drukte op Black Friday door vervroegde sluitingstijd


Nu winkels eerder dicht moeten, vrezen winkeliers dat er meer mensen tegelijk in hun zaak zullen zijn. En dan met name in een periode met koopjesfestijnen als Black Friday en Sinterklaas. Graag ontvangen winkeliers de klanten zoveel mogelijk gespreid over de dag, maar dat is lastig doordat het kabinet vorige week besloot de sluitingstijd te vervroegen. Winkeliersvereniging INretail noemt de maatregel dan ook "heel bijzonder". Aldus nu.nl. 

"Je kunt als overheid een feest als Sinterklaas, Kerst of Black Friday niet verbieden", zegt een woordvoerder van de belangenvereniging. "Wat winkels wel kunnen doen, is de drukte matigen door acties zoveel mogelijk te spreiden."

Het kabinet besloot dat niet-essentiële winkels als kledingzaken vanaf zaterdag 13 november tot 18.00 uur open mogen zijn. Dit moet het aantal nieuwe coronabesmettingen terugdringen.

Maar met Black Friday op 26 november en Sinterklaas voor de deur, vrezen winkeliers dat de vervroegde sluitingstijd juist voor méér drukte zorgt. De vereniging wijst er bovendien op dat winkels niet in de top twintig van besmettingshaarden staan.

Black Friday zorgde vorig jaar voor problemen
Vorig jaar ontstond veel commotie toen er op Black Friday sprake was van grote drukte bij winkels. Ook toen waren het aantal besmettingen in de weken ervoor flink opgelopen en besloten enkele steden in te grijpen vanwege de vele koopjesjagers.

Zo riep de gemeente Rotterdam mensen die dag op niet meer naar de stad te komen vanwege de enorme drukte. In de loop van de dag werd besloten dat de winkels in de havenstad hun deuren eerder moesten sluiten. In Eindhoven en Dordrecht moesten de winkeliers hun zaak ook eerder sluiten.

Een dergelijke situatie willen winkeliers dit jaar voorkomen, maar met de beperkte openingstijden is dat volgens hen lastig. Daarnaast bestaat de kans dat het kabinet binnenkort besluit dat winkeliers bij de voordeur coronapassen moeten controleren. Dan gaat het om niet-essentiële winkels, zoals schoenen- en elektronicazaken. "Dit kan juist leiden tot opstoppingen bij de deur", denkt INretail. "En dat moet je niet willen in deze tijd."

Personeelstekort maakt controle coronapas nog lastiger
Ook de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zei eerder niets te zien in een controleplicht. Volgens directeur Eus Peters is het voor winkeliers niet te doen om al die controles uit te voeren, al helemaal niet als het extra druk is. Daar komt nog bij dat velen kampen met een personeelstekort.

Om drukte te voorkomen, zouden winkeliers graag zien dat de openingstijden verruimd worden en er geen controleplicht komt. Ook raden ze klanten aan op rustige momenten langs te komen, bijvoorbeeld in de lunchpauze of op een maandag of dinsdag.

Peters betwijfelt overigens of dit jaar op Black Friday dezelfde problemen ontstaan als een jaar eerder. Dat het toen zo druk was, kwam volgens hem ook doordat de horeca toen dicht was. Dat is nu niet zo.

"En in België waren toen ook de winkels dicht, waardoor Belgen naar Nederland kwamen om te winkelen. Het ging vorig jaar sowieso maar om een beperkt aantal gebieden waar de mensen zich ophoopten, zoals in de Rotterdamse Koopgoot. In andere gebieden was het juist helemaal niet druk."

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat  21 procent het eens is met de stelling: “Ik ga shoppen met Black Friday”. 54 procent is niet eens met de stelling en 24 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 8159 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.