Wintertijd is ingegaan, klok een uur teruggezet


Wintertijd is ingegaan, klok een uur teruggezet

De wintertijd is ingegaan. Om 3.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur teruggezet en werd het weer 2.00 uur, aldus NU.nl.

Wat is de wintertijd?
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd, die vijf maanden duurt, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Dat betekent dat de klok op 31 maart 2019 weer een uur vooruit wordt gezet en de zomertijd weer ingaat.

Het is onzeker of het jaarlijkse ritueel van de klok verzetten blijft voortbestaan. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomertijd of de wintertijd. Komende week wordt daarover gesproken door de EU-transportministers. 

Benelux-landen willen dezelfde tijdzone
Nederland, België en Luxemburg streven ernaar om in de toekomst dezelfde tijdzone te hebben. De premiers Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel gaan de inwoners van de Benelux vragen naar hun voorkeuren over de invoering van de zomer- of wintertijd als standaardtijd.

De Marokkaanse regering besloot vrijdag plotseling om het hele jaar de zomertijd aan te houden. Daardoor is de klok daar dit weekend niet een uur teruggezet. In Nederland en Marokko is het daardoor nu even laat.

Liever zomertijd of wintertijd?
Aan de hand van de discussie of de klok nog wel moet worden verzet, hebben we de vraag gesteld aan de Opiniemetersleden wat zij liever willen: de zomertijd of de wintertijd. Uit de Opiniemeters poll is gebleken dat 28 procent van de Nederlanders liever alleen de zomertijd heeft. 29 procent zegt liever alleen de wintertijd heeft. 25 procent geeft aan het goed te vinden zoals het nu is en de zomer- en de wintertijd te willen behouden. Maar 15 procent maakt het niet uit of het nu zomertijd is of wintertijd is.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.313 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.