Wuhan sluit vliegveld en stations om coronavirus: aantal besmettingen stijgt


De Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, sluit zijn luchthaven en treinstations voor uitgaande reizigers. Ook het lokale openbaar vervoer gaat plat. De sluiting gaat vanochtend in. De stad heeft zijn inwoners gevraagd de stad niet te verlaten tenzij er een bijzondere noodzaak is, aldus het AD.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN maakt vandaag bekend of de uitbraak van het virus een wereldwijde noodsituatie is. De organisatie vergaderde woensdag over de situatie in het Zwitserse Genève. Als de corona-uitbraak tot noodsituatie wordt gebombardeerd, zal de VN-organisatie bestrijding internationaal gaan coördineren. Tot nu toe heeft de WHO zes keer een noodsituatie uitgeroepen. Dat gebeurde onder andere bij uitbraken van zika, polio en ebola.

Waarschuwing
De autoriteiten in China hebben gewaarschuwd dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Op dit moment lijkt het virus minder dodelijk en besmettelijk dan SARS en MERS, andere virussen uit de coronafamilie. De snelle toename van het aantal besmettingen van afgelopen dagen heeft volgens de Chinese autoriteiten vooral te maken met aangescherpte monitoring en betere detectiemethoden.

In Hongkong is woensdag een 39-jarige man uit Wuhan opgenomen ter observatie, omdat wordt gevreesd dat hij ook het virus heeft. Het is de eerste patiënt in Hongkong met de verschijnselen van het coronavirus. Dinsdag is hij als toerist met de trein in Hongkong aangekomen. Symptomen van de ziekte zijn longontsteking, koorts, hoesten en kortademigheid. Er bestaat nog geen vaccin tegen de ziekte.

Luchthavens
In Azië en de VS hebben veel luchthavens maatregelen genomen tegen het coronavirus. Zo wordt de  lichaamstemperatuur van reizigers uit China op vliegvelden gescreend. Ook de internationale luchthaven van Rome, waar een directe vlucht vanuit Wuhan landt, controleert op die manier inkomende reizigers.

Het Londense vliegveld Heathrow krijgt speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio’s waar het virus heerst. Het vliegveld van Istanboel brengt mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte. Mogelijke patiënten worden direct naar het ziekenhuis gebracht met een speciale ambulance.

Resultaten onderzoek
Op de vraag of het Corona-virus naar Nederland komt is natuurlijk nog geen antwoord. De kans lijkt klein, aangezien er geen directe vluchten vanuit China naar Nederland komen. Mocht dit nou toch gebeuren, dan liggen er gelukkig al plannen klaar bij bijv. het RIVM en het Erasmus MC. Maar hoe bang is Nederlandse bevolking dat het virus zich hier zal verspreiden? We hebben dit via een stelling op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 50 procent het eens is met de stelling, 38 procent oneens en 12 procent heeft er geen mening over.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 10506 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.