Zaanse scholenkoepel overweegt 4-daagse schoolweek


Basisscholen in de Zaanstreek nemen een drastisch besluit. Vanwege het schrijnende tekort aan onderwijzers en de lege invalpools stappen ze nog voor de herfstvakantie over op een vierdaagse schoolweek, aldus Metronieuws en  de Telegraaf.

Ruim vijftig scholen
Agora neemt de maatregel samen met Zaan Primair, een ander grote overkoepelende organisatie. Samen beheren ze meer dan vijftig Zaanse scholen, ofwel 95 procent van het totaal.
Rien Spies laat weten dat het nog onduidelijk is wanneer het plan in werking zal worden gezet. Waarschijnlijk is dit binnen nu en vier weken. De 55 basisscholen zullen niet allemaal tegelijk in een keer een vierdaagse schoolweek introduceren.  ,,We doen dit steeds in blokken van acht weken. En het rooster geldt telkens voor een aantal groepen, dus niet voor de hele school.”

Basisonderwijs in Nederland
Basisscholen in Nederland bepalen in principe zelf de indeling van de schooldag en mogen de tijden dat leerlingen op school zijn zelf bepalen. Wel moet de school zich houden aan de wettelijk verplichte onderwijstijd van minimaal 7.520 uur over 8 schooljaren. De school bepaalt hoe het lesrooster en de pauzetijden eruit zien. Wel is een 5-daagse schoolweek verplicht (met uitzondering van groep 1 en groep 2).

4-daagse schoolweek een goed idee?
De meerderheid van de Nederlanders (54 procent) vindt het vierdaagse lesrooster om het lerarentekort tegen te gaan geen goed idee, volgens de Opiniemeters poll. 32 procent van de Nederlanders vindt wel dat het een goede (tijdelijke) oplossing is.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.186 deelnemers mee. 

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.