Zet de vingerafdruk hackers buitenspel? Antonio Banderas hoopt van wel


In de strijd tegen identiteitsdiefstal en -fraude is de hoop steeds meer gevestigd op biometrische gegevens. Vingerafdrukken, gezichts- en spraakherkenning worden betrouwbaarder geacht dan wachtwoorden, die vaak makkelijk te kraken zijn, aldus het AD.

Cybercrimebeveiliging
Cybercrime treft jaarlijks vele duizenden mensen. Volgens het CBS had in 2016 ongeveer 5 procent van de Nederlanders te maken met hacken of identiteitsfraude. Dat komt onder meer door de diefstal van inloggegevens: emailadressen en wachtwoorden. Het Spaans-Nederlandse bedrijf Biocryptology presenteert vandaag op een conferentie in Amsterdam een nieuw platform. Dat moet consumenten in staat stellen om met één account toegang te krijgen tot diverse diensten, zoals hun bank en verzekeraar. De app die ze daarvoor gebruiken maakt gebruik van de biometrische techniek van de smartphone waar hij geïnstalleerd is.

Inloggen met een vingerafdruk: veiliger dan een wachtwoord? 
Volgens Raymond Veldhuis, hoogleraar biometrie in Twente, zitten ook andere bedrijven meer en meer op dat spoor. ,,Apple bijvoorbeeld claimt ook dat het de biometrische gegevens van klanten niet opslaat, maar dat die alleen op de telefoon van de gebruiker worden opgeslagen."

Hoe beveiligt Nederland zijn/haar telefoon?
Veel Nederlanders hebben hun telefoon beveiligd. Maar hoe? Het overgrote deel van de Nederlanders (32 procent) hebben hun smartphone beveiligd met een wachtwoord. 17 procent zegt zijn/haar smartphone met een patroon te hebben beveiligd. De vingerafdruk volgt met 16 procent.
8 procent zegt zijn/haar telefoon een combinatie van bovenstaande te hebben beveiligd. 11 procent heeft helemaal geen beveiliging op zijn/haar telefoon.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.376 deelnemers mee.

Na de  vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.