Ziekenhuizen over het aantal IC-plekken: We zijn ‘in control’


De Intensive Care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zien dagelijks nog altijd tientallen nieuwe corona-patiënten komen. aldus het AD. Inmiddels bezetten zij 546 bedden, een stijging van 59 ten opzichte van gisteren. De beddencapaciteit is op papier laag, maar wordt nu overal opgeschroefd.
,,546 is de stand van vandaag”, meldt Diederik Gommers, voorzitter van de de Vereniging voor Intensive Care (NVIC) op 24 maart 2020. Gisteren lagen er nog 487 coronapatiënten op afdelingen met de meest intensieve zorg. ,,We zijn momenteel absoluut ‘in control’: er zijn bedden, er is ruimte om op te schalen. En andere ziekenhuizen leren van de Brabantse situatie. In mijn eigen Erasmus bijvoorbeeld, wordt hartstikke hard gewerkt om afdelingen beschikbaar te maken, iedereen is erbij betrokken, dat is indrukwekkend.” Wel kwalificeert NVIC de landelijke IC-capaciteit momenteel formeel als ‘gering’: ,,Dat komt omdat een aantal ziekenhuizen vergeleken met gisteren minder beschikbare bedden opgeeft. Maar die lijst is niet compleet, we werken nog aan meer accurate gegevens.” 

Nederlandse ziekenhuizen hebben standaard in totaal zo’n 1150 IC-plekken, dat moeten er aan het eind van deze week 1500 zijn en volgende week nog meer. Gommers: ,,Die 1500 moet eind van de week lukken. De volgende stap is dan: kunnen we verdubbelen? Naar 2300 plekken. Maar daarvoor zijn we dus ook afhankelijk van beademingsapparaten.” Die zijn over de hele wereld besteld, maar nog niet binnen.”

Schommeling
De toename van het aantal IC-patiënten schommelde de afgelopen dagen nogal. Vrijdag en zaterdag kwamen er dagelijks meer dan zeventig patiënten naar de IC, zondag waren dat er 51, gisteren 82 en vandaag dus 59. Vorige week voorspelde Gommers dat er aan het eind van deze week 500 tot 1000 coronapatiënten op de IC zouden liggen, de huidige stand past dus binnen die prognose. ,,Maar het wisselt, ik durf er geen uitspraak over te doen.”
Gegevens van een andere databank, de Nationale Intensive Care Evaluatie, lopen door de drukte iets achter, meldt Gommers, zelf anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC.

Resultaten onderzoek
De overheid is druk bezig om het aantal IC-bedden uit te breiden. Dit lukt aardig, al is het lastig om aan beademingsapparatuur te komen. Gelukkig zijn er verschillende bedrijven die hier hulp bij bieden.
Wij vroegen aan ons panel of ze bang dat we een tekort aan IC-bedden gaan krijgen. 61% van de stemmers is het eens met deze stelling, 24% is het hiermee oneens en dus niet bang voor een tekort aan IC-bedden en 15% van de stemmers weet dit niet of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 12123 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.