Zorgen over veiligheid boswachters na twee zware mishandelingen


Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de veiligheid van boswachters. Zaterdag werd voor de tweede keer in korte tijd een boswachter mishandeld, aldus het AD.

Gebroken neus
Zaterdag liep een boswachter van Staatsbosbeheer een gebroken neus op in het recreatieschap IJsselmonde in Zuid-Holland. De situatie liep uit de hand toen hij samen met een collega enkele jongeren aansprak tijdens zijn boa-dienst.

Van onze boswachters blijf je af
Dit is het tweede ernstige incident in korte tijd. Eind april liep een boswachter uit Oost-Brabant ook al een enkelbreuk op. Twee recreanten werden bij het uitschrijven van een bekeuring plotseling agressief en gingen de boswachter te lijf.

Uitrusting
In 2016 en 2017 zijn alle boa-boswachters van Staatsbosbeheer uitgerust met C2000-portofoons. Handboeien, wapenstok en pepperspray zijn ook bij justitie aangevraagd. In 2017 is alleen het gebruik van handboeien goedgekeurd. Op dit moment wordt uitbreiding met de wapenstok gerealiseerd.

Zouden boswachters een wapenstok moeten hebben?
De boswachters worden dus regelmatig aangevallen. Zouden ze daarom standaard een wapenstok moeten dragen? Ja, meer dan de helft van de Nederlanders (65 procent) vindt van wel volgens de Opiniemeters poll. Een kleine groep mensen (19 procent) vindt dat boswachters geen wapenstok moeten dragen.
Laten we hopen dat de boswachters de wapenstok niet nodig gaan hebben.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 1.919 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.