‘Zorgverzekeraars niet op tijd klaar, dus wachten met overstappen’


Bij het kiezen van je zorgverzekering is nog niet goed in te schatten bij welk ziekenhuis je terecht kunt met die polis. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen zijn dit jaar weer erg laat met het sluiten van contracten. De Consumentenbond hekelt de laatkomende verzekeraars. „Dit is heel vervelend voor consumenten.”, aldus de Telegraaf.

Big four
De vier grote zorgverzekeraars hebben een ruime maand voor het einde van het jaar nog niet alle ziekenhuizen gecontracteerd. Zilveren Kruis zit op 55%, VGZ op 35% en CZ op 61%. Menzis wil bij navraag niet zeggen hoeveel contracten al rond zijn.

Onzekerheid
De meeste zorgverzekeringen hebben geen vrije zorgkeuze, dus moet je voor volledige vergoeding naar gecontracteerde ziekenhuizen. Maar patiënten zitten in december nog in onzekerheid over of ze wel naar het ziekenhuis in de buurt kunnen. Op hun websites staat welke ziekenhuizen ze al wel hebben gecontracteerd, maar dat zijn ze dus nog lang niet allemaal.

Advies consumentenbond
De Consumentenbond adviseert te wachten met het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. „Oriënteren kan al wel, maar als jouw zorgverlener nog niet gecontracteerd is, kan het geen kwaad om te wachten met opzeggen van je huidige polis”, zegt de bond. De ultieme oplossing is volgens de Consumentenbond om eind december te checken of je huidige verzekering nog past. Zo niet, dan kun je opzeggen en nog tot 31 januari met terugwerkende kracht een nieuwe zorgverzekering afsluiten.”

Overstappen van zorgverzekeraar
De consumentenbond zegt dus nog even afwachten. Wat denkt Nederland hierover? Opvallend is dat ongeveer 60 procent van Nederland waarschijnlijk niet of zeker niet van plan is over te stappen. Ongeveer 20 procent van de bevolking zegt dit nog niet te weten. Niet iedereen neemt het advies van de Consumentenbond echter ter harte. Zo’n 20 procent acht de kans groot dat zij wél een overstap gaan maken.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 5.091 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.