Aanval op Telegraaf 'is klap voor vrije pers en democratie'


Er wordt geschokt gereageerd op de aanslag op het pand van De Telegraaf vannacht. In de politiek, media en bij de journalistenbond klinkt verbijstering: 'Een klap in het gezicht van de democratie’, aldus het AD.

Premier Mark Rutte spreekt op Twitter van een 'gerichte aanval' tegen De Telegraaf. ,,Dit is een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie. We zijn alert en waakzaam.''

Alarmerend
,,Heel alarmerend'', noemt algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ Thomas Bruning het incident. “Het lijkt toch zeker een aanval op de journalistiek. Afgelopen vrijdag al de aanval op het gebouw van Panorama en nu dit.” Vorige week werd met een raketwerper geschoten op het gebouw van tijdschrift Panorama.

Waakzaam
De Persgroep, uitgever van onder meer het AD, Het Parool en De Volkskrant is waakzaam na de incidenten bij Panorama en De Telegraaf, en eerdere bedreigingen aan het adres van journalisten. De Persgroep wil niets kwijt over eventuele extra beveiligingsmaatregelen, maar meldt dat de uitgever ‘alert’ is.

‘Eerdere bedreigingen’
Volgens Jansen zijn er in het verleden eerder bedreigingen aan het adres van de krant geweest. Of er een verband is met bedreigingen aan het adres van misdaadjournalist John van den Heuvel, kan hij niet zeggen.

Aanval op pers een bedreiging op de Nederlandse persvrijheid? De gerichte aanval tegen De Telegraaf en Panorama is volgens vele Nederlanders (65 procent) een aanslag op de persvrijheid, volgens de opiniemeters poll. Echter een kleine groep Nederlanders (van 20 procent) vindt dit géén bedreiging op de persvrijheid van Nederland.

Aanval op pers een bedreiging op de Nederlandse persvrijheid?
De gerichte aanval tegen De Telegraaf en Panorama is volgens vele Nederlanders (65 procent) een aanslag op de persvrijheid, volgens de opiniemeters poll. Echter een kleine groep Nederlanders (van 20 procent) vindt dit géén bedreiging op de persvrijheid van Nederland.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.570 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.