Alle 7 corona-apps van tafel: ministerie begint opnieuw aan één goede app


Minister De Jonge (Volksgezondheid) laat de komende vier weken een nieuwe corona-app ontwikkelen die wél helemaal veilig is, de privacy niet schaadt en vrij toegankelijk wordt qua broncode (open source). Dat schrijft hij vannacht aan de Tweede Kamer, aldus De Stentor

De zeven apps die oorspronkelijk op tafel lagen konden de toets der kritiek van experts en juristen allemaal niet doorstaan na een testweekend (de appathon gedoopt), kwam gisteren tijdens een briefing aan Kamerleden naar voren. Er wordt niet meer aan deze apps verder gesleuteld, blijkt nu.
,,Ik heb als onderdeel van de marktconsultatie met een ‘appathon’ opgehaald wat er technisch mogelijk is en aan welke randvoorwaarden een app moet voldoen om bij experts en het publiek voldoende vertrouwen te verkrijgen om te komen tot breed gebruik”, aldus minister De Jonge. 

De nieuwe app - die mensen gaat laten zien of iemand in hun omgeving corona heeft - wordt door een te formeren team opgezet en uitgewerkt volgens de eisen die een taskforce van de GGD stelt. Het kan zijn dat wordt gewerkt met een consortium waarin ook bouwers zitten die de eerdere apps leverden. Ook wordt niet uitgesloten dat daaruit onderdelen worden overgenomen. 

De Jonge: ,,Ik heb geconstateerd dat er een goede basis in kennis en vergevorderde oplossingen is om verder op te bouwen. Daarom is het mijn inzet om snel te kunnen beschikken over een team met de juiste bouwers en ook met experts op het gebied van onder andere informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie.”

Open source
Volgens het ministerie moeten de juiste mensen worden samengebracht om te komen tot goede open source software en moeten de informatiebeveiliging en privacy worden geregeld, zodat misbruik kan worden tegengegaan. Verder dient nader te worden uitgewerkt hoe het gedrag van mensen werkt, voor zinvolle toepassing van zo’n app. En de eisen van de GGD worden dus meegenomen.

Het is de bedoeling dat de nieuwe app in de steigers staat op 19 mei, het volgende moment dat de intelligente lockdown kan worden versoepeld.

Resultaten
Tot op heden is er nog geen corona-app gelanceerd die de verspreiding van de ziekte onder controle kan krijgen. Dit is goed nieuws voor 38% van de deelnemers van deze poll. Zij waren het niet eens met de stelling dat die apps bijdragen aan dat doel. Een iets kleinere groep deelnemers (35%) was het daar echter mee eens. Een fotofinish dus, wat de publieke opinie betreft. Ten slotte was er een groot deel dat er geen mening over had.

Over dit onderzoek
Aan dit onderzoek hebben 6.882 mensen meegedaan. 

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.