Amsterdamse politie wil hoofddoekjes toestaan bij uniform.


De Amsterdamse politie overweegt om een hoofddoekje toe te staan als onderdeel van een politie-uniform. Het doel ervan is om meer allochtone agenten te werven.

Amsterdamse politie
In Nederland is het nu verboden om geloofsuitingen te dragen zoals een hoofddoekje, keppeltje of kruisje. De Amsterdamse politie denkt erover na om dat verbod te schrappen. De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg  wil dat de helft van de nieuwe agenten in Amsterdam van allochtone afkomst is. Amsterdam verandert qua samenleving dus ook de politie hierin mee, zegt Aalbersberg.

VVD
De VVD in de Tweede Kamer reageert fel. Gaan we weer, de politie is voor iedereen. Agenten zijn de beschermers van de rechtsstraat. Daarin passen geen religieuze symbolen, zegt Ockje Tellegen woordvoerder veiligheid van de fractie. Medekamerlid Tesilgoz, zegt: Kom op politie Amsterdam, dit kan echt niet. Scheiding kerk en staat houd de politie neutraal.

PVV-leider Geert Wilders reageert eveneens fel, hij noemt het plan waanzin. Amsterdam wil shariapolitie invoeren, Nederland capituleert. Zijn partij kondigt aan en wil een debat over het voorstel.

Wel of geen hoofddoekjes?
9 procent van de leden vindt dat je je geloof mag uiten, dus ook bij de politie door bijvoorbeeld hoofddoekjes. De samenleving in Nederland verandert, dat is algemeen bekend. Daarom vindt 8 procent ook dat de politie hierin mee moet.

Toch is niet iedereen het hiermee eens. Veel leden zijn het eens met Tesilgoz. 56 procent vindt namelijk dat de scheiding tussen kerk en staat houdt de politie neutraal. Daarnaast is het wel praktisch een hoofddoekje bij je uniform? 15 procent van de leden denken van niet.  

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.817 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.


© Foto: Hollandse Hoogte

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.