België wil geslacht van identiteitskaart schrappen in kader van inclusiviteit


België wil het geslacht in de toekomst niet meer vermelden op identiteitskaarten. Daarnaast moet de registratie van een non-binair geslacht mogelijk worden. Dat bericht de Belgische krant De Standaard dinsdag op basis van beleidsnota's voor 2022 en woordvoerders van de Belgische staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz.

Politici werken al aan een wetsontwerp. "Zodra de laatste technische aspecten zijn uitgeklaard, willen we dit snel doorvoeren", citeert de krant een woordvoerder van Schlitz. Een mogelijk obstakel is dat het schrappen van het geslacht op identiteitskaarten het reizen zou kunnen bemoeilijken.

Overigens blijft de Belgische overheid in haar databank nog wél het geslacht van een persoon registreren. In een volgende fase wil de regering kijken hoe de overheid een geslacht kan registreren op "inclusieve wijze", meldt de krant.

België moet sinds 2019 actie ondernemen omdat het Grondwettelijk Hof toentertijd de transgenderwet vernietigde. Volgens de Belgische regels kunnen non-binaire personen zich niet als zodanig registreren, terwijl zij zich niet specifiek identificeren als man of vrouw.

Schrappen geslacht geniet de voorkeur boven geslacht 'x'

Volgens De Standaard heeft de Belgische politiek ook overwogen om voortaan een 'x' toe te staan op identiteitskaarten. In Nederland is dat al mogelijk: in 2018 werd hier voor het eerst een genderneutraal paspoort uitgedeeld.

Ook in ons land wordt het geslacht in de toekomst waarschijnlijk niet meer vermeld op identiteitskaarten, maar de voorgenomen beleidsverandering vindt pas in 2024 of 2025 plaats. De registratie blijft nog wel op paspoorten staan, omdat dit moet volgens Europese afspraken.

De aankomende Belgische wet moet ook een tweede probleem bij de zuiderburen verhelpen. Zo kan een Belg in eigen land momenteel één keer zonder problemen van geslacht veranderen, maar is bij iedere volgende keer een "uitzonderlijke reden" noodzakelijk, aldus De Standaard. Dat is problematisch voor genderfluïden, die zich per dag met een ander gender kunnen identificeren.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat  20 procent het eens is met de stelling: “Het geslacht moet van een identiteitskaart geschrapt worden in kader van inclusiviteit”. 64 procent is niet eens met de stelling en 16 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7202 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.