Coalitie akkoord over pakket maatregelen tegen stikstof: Maximumsnelheid overdag naar beneden


De coalitiepartijen zijn het eens geworden over een maatregelenpakket rond de stikstofproblematiek. Het pakket wordt morgen officieel gepresenteerd, maar al zeker is dat de maximumsnelheid overdag in het grootste deel van Nederland verlaagd wordt naar 100 kilometer per uur, aldus het AD.

Dat melden Haagse bronnen aan deze site. Coalitiepartij VVD voelt er niets voor om de maximumsnelheid altijd én in het hele land te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die optie levert wel de meeste stikstofruimte op. De uitstoot van stikstof moet met spoed omlaag om de woning- en wegenbouw in Nederland vlot te trekken.

Als compromis kiest het kabinet nu voor de optie waarbij vanaf 19.00 uur ’s avonds nog wél 130 kilometer per uur gereden mag worden op de wegen waar dat nu al is toegestaan. Daardoor mogen automobilisten na de avondspits het gaspedaal weer indrukken. Vanaf 06.00 uur in de ochtend moet dan weer 100 kilometer per uur gereden worden.

Woningbouw

Deze optie is doorgerekend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en zou genoeg stikstofruimte opleveren om de woning- en wegenbouw uit het slop te trekken én om de stikstofneerslag in de natuur te verlagen. Op de lange termijn zijn nog meer maatregelen nodig om de stikstofcrisis het hoofd te bieden, zoals het uitkopen en verplaatsen van boerenbedrijven.

De verlaging van de maximumsnelheid zou tussen 1 januari en 1 april volgend jaar kunnen worden ingevoerd. Het RIVM heeft ook andere opties doorgerekend, waarbij de snelheidslimiet alleen in de buurt van natuurgebieden omlaag gaat. Het zou dan gaan om ruim de helft van de rijkswegen. De coalitiepartijen noemen als nadeel daarvan dat de versnippering van snelheidslimieten in Nederland verder toeneemt.

Resultaten onderzoek
De overheid is hard op zoek naar oplossingen die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ze denken dat het verlagen van de maximumsnelheid één van die oplossingen is. Men is hier nog wel eens wat controversieel over. Via een poll op Opiniemeters hebben we de mensen gevraagd wat hun mening hierover is. Hieruit is gebleken dat 42 procent het eens is met dat de maximumsnelheid omlaag moet. Daarbij maakt 15 procent het niet uit. Echter, 43 procent vindt het geen goed idee. We kunnen stellen dat het merendeel (57 procent) het geen probleem vindt als de maximumsnelheid omlaag gaat.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 23176 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.