Coalitie: Geef schooladvies pas na eindtoets


Sinds 2014 krijgen scholieren in februari hun advies, terwijl ze pas in april of mei de eindtoets maken. Regeringspartijen D66, VVD en CDA willen de volgorde weer omdraaien, zodat kinderen later in het schooljaar horen welk niveau zij volgens hun school aankunnen. Ook de ChristenUnie kijkt welwillend naar het plan van de coalitiepartners, aldus het AD.

Vóór de toets
Nu is het zo dat het advies van de leraar al wordt gegeven vóór de toets wordt gemaakt. Dat geadviseerde schoolniveau – de verschillende varianten van het vmbo, havo of vwo – moet wel worden heroverwogen als een leerling beter scoort op de eindtoets dan verwacht.

Seconde opinion
Het kabinet-Rutte II besloot juist om meer belang te hechten aan het advies van de leraren en de Cito-toets minder zwaar te laten meewegen. Het argument was destijds dat leraren niet een momentopname kijken, maar ‘kennen de hele film van het kind’. Zo moest worden voorkomen dat ‘talentvolle kinderen een te laag advies krijgen’. Een centrale eindtoets werd wel verplicht gesteld, maar moest dienen als een ‘objectieve second opinion’ voor het advies van het docent.

Heldere richting
Ook CDA-Kamerlid Michel Rog noemt het ‘de meest logische weg’ om het schooladvies later te geven en snapt niet waarom Slob draalt. ,,De minister moet aan de slag. Wij geven nu een heldere richting. Voer het uit.’’

Heldere richting
Diverse Tweede Kamer leden vinden dat de weg die bewandeld moet worden helder is. Het advies wat basisschoolleerlingen krijgen, mag wat Nederland betreft wel ná de resultaten van de eindtoets komen. Dit blijkt uit onze Opiniemeters poll. 61 procent van Nederland vindt dat het middelbare schooladvies pas gegeven kan worden nadat de resultaten van de eindtoets bekend zijn. Ongeveer 25 procent geeft aan dat ze het hiermee oneens zijn. Zij vinden dat het advies gewoon vooraf gegeven kan worden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.560 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.