Dieselrijders opgelet: twee soorten milieuzones vanaf 2020


Dieselrijders kunnen vanaf 1 januari 2020 te maken krijgen met twee soorten milieuzones: een waarbij gemeenten dieselauto's ouder dan vijftien jaar weigeren of een voor diesels ouder dan twintig jaar. Dat heeft het kabinet vanmiddag bekendgemaakt, aldus het AD.

Milieuzones
Ook moeten er duidelijke borden komen rond de milieuzones, die begrijpelijk zijn voor automobilisten. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Milieuzones blijven wel toegankelijk voor benzineauto’s.

Gemeenten
Gemeenten mogen zelf bepalen of ze een milieuzone invoeren, hoe groot die is en of daarbij diesels van vijftien of twintig jaar bij worden geweerd. De twee categorieën van milieuzones schuiven in 2025 nog een stap op, omdat auto’s steeds schoner worden.

Politieke weerstand
Van Veldhoven had vorig jaar al aangegeven een einde te willen maken aan de wildgroei van milieuzones. Het voorstel wordt nu ter beoordeling naar zowel de Eerste als Tweede Kamer verstuurd.

Invoeren milieuzones
Het voorstel ligt bij de Eerste en Tweede kamer ter beoordeling. 41 procent van Nederland lijkt het een prima idee om milieuzones in te voeren, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Zo’n 31 procent geeft echter aan dat ze het geen goed idee vinden. Ten behoeve van het klimaat lijkt het wel een goede ontwikkeling te zijn.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.930 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.