Duizend miljard euro voor klimaatneutrale EU


De Europese Commissie presenteert morgen een Duurzaam Investeringsplan van 1000 miljard euro voor de komende tien jaar om de EU te helpen in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het geld moet uit de Europese begroting komen, aangevuld door privé-investeringen en cofinanciering van projecten door de lidstaten, aldus het AD.

De commissie wil ook een nieuw fonds van 100 miljard euro in het leven roepen voor landen waar de overgang buitensporig veel zal kosten omdat de economie daar nog op vervuilende industrieën draait. Het investeringsplan is onderdeel van de Green Deal die de EU-leiders in december zijn overeengekomen. Alleen Polen legde zich niet vast aan de afgesproken doelstelling. Het land wil eerst zekerheid over financiële compensatie voor zijn inspanningen.

Steunfondsen
Het overgangsfonds trekt Polen misschien over de streep. Daarvoor moet volgens ingewijden 7,5 miljard euro extra in de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 worden vastgelegd. Verder wordt er geld gebruikt uit bestaande regionale steunfondsen en gerekend op miljarden aan privé-investeringen.

Landen die een beroep doen op het fonds moeten een gedetailleerd plan indienen, bijvoorbeeld hoe ze een kolencentrale gaan sluiten en zorgen dat de werknemers worden omgeschoold. Ze moeten de projecten naar draagkracht cofinancieren.

Eind vorig jaar bereikten de EU-landen een akkoord over klimaatneutraliteit in 2050.

Resultaten onderzoek
Het is inmiddels een feit dat we wat moeten doen tegen klimaatverandering. Maar hoeveel is wat? En wie moeten dit gaan betalen? De Europese Commissie zet hierbij een belangrijke stap, waarbij 1000 miljard euro is vrijgemaakt om de EU voor 2050 klimaatneutraal te maken. Maar wat vindt de bevolking eigenlijk over het doel om voor 2050 klimaatneutraal te zijn? We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit is gebleken dat 55 procent het eens is met de stelling, 24 procent oneens en 21 procent heeft geen mening of maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 22907 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.