Ga overleg-obesitas te lijf: niet iedereen hoeft overal een plasje over te doen


Vergaderen richt ernstige financiële, emotionele en zelfs fysieke schade aan. Toch doen we het veel te vaak en veel te lang. Er zijn vier vergadervalkuilen die je koste wat kost moet vermijden.

Voorzittershamer
Ooit afgevraagd waar de voorzittershamer vandaan komt? Die stamt uit de Middeleeuwen, toen een strijdbijl werd gebruikt. Als je ongevraagd het woord nam, hakte de voorzitter jouw vingertopje eraf.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer te vrezen voor fysiek geweld van de voorzitter, maar daarmee is vergaderen nog geen fysiek en psychisch ongevaarlijke activiteit. Sterker nog: het kan erg ongezond zijn. En niet alleen omdat je te lang zit, je pen opeet en je bloeddruk stijgt door onhebbelijke collega’s. Ook omdat overmatig overleg jou afhoudt van je echte werk.

Onderzoek consultancyfirma Bain & company
Onderzoek van consultancyfirma Bain & Company heeft een verband aangetoond tussen een excessieve overlegcultuur en burn-out. Vooral in grote hiërarchische of ambtelijke organisaties ligt dit op de loer, vanwege een indekcultuur: uit angst dat hun kop eraf gaat, neigen medewerkers ernaar alles af te stemmen tijdens vergaderingen, bila’s en ander overleg. Dit fragmenteert de dagen, remt de productiviteit en leidt tot onnodig overwerken.

Vergaderdokter
Hoewel een kind begrijpt dat te veel overleg zonde van je tijd is, handelen we daar niet naar. Volgens de Amsterdamse ‘vergaderdokter’ Wilbert van Vree vergaderen Nederlanders veel. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat gemiddeld 10 procent van de werktijd eraan opgaat. Een mogelijke oorzaak voor deze overleg-obesitas is dat vergaderen in ons land een te hoge status heeft, stelt Van Vree: ‘We worden al vierhonderd jaar door vergaderaars geregeerd. Lang zijn we om onze consensuscultuur bewonderd, maar tegenwoordig vinden buitenlanders ons besluitvormingsproces erg traag.’ Van Vree zou graag zien dat we tijdens ons werk minder democratisch worden en efficiënter gaan vergaderen.

Vergadert Nederland té vaak en té lang?
Hoewel té lang en té vaak vergaderen niet goed is, zegt 60 procent van de Nederlanders dat we té lang en té vaak vergaderen, volgens de Opiniemeters poll.
Een kleine groep van 17 procent van de Nederlanders zegt echter dat we niet té lang vergaderen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 7.117  deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.