GroenLinks: letters ’I Amsterdam’ moeten weg


De kans bestaat dat de iconische letters ’I Amsterdam’, die onder meer op het Museumplein en Schiphol staan, gaan verdwijnen. Coalitiepartij GroenLinks heeft een motie van die strekking ingediend tijdens de raadsbespreking van de begroting 2019. Ook wil de partij dat er geen citymarketing meer wordt bedreven met de letterbeelden.

Géén maatregel tegen toerisme
Het opdoeken van de letterbeelden is geen maatregel die de groei van het toerisme zal indammen, erkent Roosma. „Daarvoor nemen we andere maatregelen, zoals de Wallen-aanpak die burgemeester Halsema heeft aangekondigd. Dit voorstel gaat om de ziel van Amsterdam.”
De slogan in rood en wit, ruim 2 meter hoog en 23 meter breed, is bij toeristen populair als foto-object. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma staan de letters voor individualisme.

Steun
Pas in november wordt over het voorstel gestemd, maar het lijkt erop dat een meerderheid van de raad het steunt. De letters op het Museumplein worden in elk geval op korte termijn weggehaald, zegt wethouder Udo Kock. Hij vindt ze geen teken van individualisme. „Het is meer een symbool geworden van massatoerisme en de bijeffecten daaromtrent.”

Steunt Nederland?
Ondanks dat de meerderheid van de raad vindt dat de letters van ‘I Amsterdam’ weg moet, steunt maar 10 procent van de Nederlanders het voorstel van GroenLinks, volgens de Opiniemeters poll. De grootste groep Nederlanders (68 procent) vindt dat de letters ‘I Amsterdam’ gewoon mogen blijven.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.407 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.


 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.