Hackende puberjongens krijgen ‘hackcursus’ als straf


Hackende puberjongens vallen steeds vaker in handen van de politie. Een nieuw programma van de politie en het OM moet daders op het rechte pad krijgen én houden.

Voornamelijk jongeren
Vooral jongens tussen 16 en 19 jaar komen terecht bij de politie, omdat ze vanachter de computer misdrijven begaan. Ze wijken af van andere daders, vooral door hun motivatie. Jonge hackers slaan veelal toe om te laten zien wat ze kunnen, om veiligheidslekken bloot te leggen of simpelweg voor de lol.

Zij zijn ondanks relatief onschuldige drijfveren wel in staat enorme schade aan te richten. Neem de jongere die afgelopen jaar een internetprovider kraakte. Om gratis video’s te kunnen kijken, drong hij diep door in de systemen van het bedrijf. Uiteindelijk was hij in staat 80 procent van het internet- en telefoonverkeer in Nederland plat te leggen.

Experimentele straffen
Omdat een passend leertraject dat eventueel in combinatie met een straf kan worden opgelegd uitbleef, hebben politie en het OM het heft in eigen hand genomen. Ze hebben het programma Hack_Right voor jongeren tussen 12 en 23 jaar in het leven geroepen. Het afgelopen jaar werd daarmee voor het eerst geëxperimenteerd.

Experimentele straf
De meeste jonge hackers waar deze experimentele straf voor zou gelden hebben vaak geen besef wat hun acties teweeg hebben gebracht. De wet maakte geen onderscheid in dit type ‘crimineel’ en de zware, doelbewuste criminele hackers. Een passend leertraject lijkt daarmee een goede toevoeging om op een meer gepaste manier te straffen. Ongeveer 50 procent van Nederland vind een leertraject in combinatie met een boete het beste werkt om (jonge) hackers weer op het rechte pad te krijgen, dat blijkt uit onze Opiniemeters poll. 7 procent van de Nederlanders vinden dat er geen onderscheid gemaakt moet worden, en dat slechts een reguliere gevangenisstraf of boete het beste werkt. Zo’n 40 procent geeft aan dat een passen leertraject met uitzicht op een baan het beste zou werken. 

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.770 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.