Helft sporters negeert hitte: oververhitting levensgevaarlijk


De helft van de sporters in Nederland past het trainingsschema niet aan op hete dagen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis, die de sporters waarschuwt voor de ernstige gevaren van oververhitting, aldus het AD.

Signalen
Mogelijke signalen van oververhitting zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen over het hele lichaam, hevige vermoeidheid en overmatig zweten. Andere zorgwekkende signalen zijn bleek zien, moeizame ademhaling, gek gedrag of juist stoppen met zweten.

Hoewel de fysieke gezondheid een rol speelt (wie niet fit is, kan minder goed zweten), loopt iedereen volgens Rietjens risico. ‘Ook getrainde mensen’, of mensen die bepaalde medicijnen of supplementen gebruiken. Bovendien hoeft het helemaal niet zo warm te zijn als afgelopen dagen. ,,Het gaat om je eigen kerntemperatuur als je fysieke inspanning levert’’, zegt inspanningsfysioloog Gerard Rietjens.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is cruciaal. Sta je op het punt een flinke afstand te gaan hardlopen, zoals bij een evenement, probeer dan de dagen ervoor goed te slapen. Doe ook luchtige en goed ademende kleding aan, waardoor je zweet makkelijk kan verdampen. En natuurlijk: goed drinken. Denk aan ongeveer een liter per uur. Zorg ook dat je voldoende suikers en zout binnen krijgt.

Hoeveel mensen passen hun trainingsschema aan?
Sporten is voor veel Nederlanders enorm belangrijk. Het houdt ze gezond, waardoor ze in het dagelijks leven beter kunnen functioneren. In de zomerperiode kan het echter gevaarlijk zijn om te veel te trainen. Wij van Opiniemeters waren nieuwsgierig naar hoe onze leden sport combineren met het warme weer. Uit dit onderzoek is gebleken dat 44 procent van de deelnemers zijn of haar trainingsschema aanpast ten aanzien van het warme weer; 25 procent doet dit niet. Tevens is gebleken dat 31 procent helemaal niet sport.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 9140 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.