Herfstvakantie gaat vandaag van start in regio's noord en midden


Voor de regio's noord en midden is vrijdag de laatste schooldag voor de herfstvakantie. De schoolvakantie duurt van zaterdag 16 tot en met zondag 24 oktober. Onder die regio's vallen de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland, Overijssel, een deel van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

De overige provincies hebben van 23 oktober tot en met 31 oktober vrij. Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs moeten zich aan de data houden. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten bepalen zelf hun vakantiedata.

Reisorganisatie TUI liet eerder al weten veel boekingen voor zonvakanties te krijgen vanuit Nederland. Volgens het bedrijf trekt het reisverkeer weer aan nu veel beperkingen met het oog op het coronavirus zijn opgeheven.

Vliegveld Airport Weeze, dat net over de grens bij Venray in Duitsland ligt en doorgaans ook veel gebruikt wordt door Nederlanders, liet ook weten een toename te verwachten van het aantal reizigers die de vakantie gebruiken om naar de zon te vliegen of familie of vrienden te bezoeken. Wat daarbij helpt is dat de coronamaatregelen in landen rond de Middellandse Zee onlangs zijn versoepeld en dat steeds meer mensen zijn gevaccineerd.

Binnen Europa hebben de landen Polen, Tsjechië en Malta de kleurcode groen. Daarnaast geldt ook voor de Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius het groene reisadvies.

Er worden verschillende coronaregels gehanteerd bij binnenkomst, maar voor al deze bestemmingen geldt dat er geen aanvullende maatregelen gelden voor reizigers die daarvandaan terugkomen naar Nederland, zoals het laten zien van een coronabewijs of quarantaineplicht. Wel wordt altijd aangeraden na het reizen een zelftest te doen.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat maar 12 procent het eens is met de stelling: “In de herfstvakantie ben ik van plan om naar het buitenland te gaan”. 82 procent is niet eens met de stelling en 6 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7827 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.