Het wordt steeds lastiger voor werkgevers om personeel te behouden


Bedrijven hebben steeds meer moeite met het vasthouden van personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot. ,,Werknemers vinden waardering heel belangrijk.”
Vorig jaar verwachtte ruim 50 procent zonder probleem bestaand personeel vast te kunnen houden, dit jaar is dat nog maar 40 procent. Het is een bijkomstigheid van de aantrekkelijke arbeidsmarkt, zegt Hans van der Spek, directeur kenniscentrum HRM bij Berenschot. Zij voerden in samenwerking met uitgeverij Performa en softwareontwikkelaar Talentsoft een jaarlijkse onderzoek onder ruim 900 HR-professionals uit. ,,Gemiddeld heeft 20 tot 25 procent een sluimerend gevoel om eens te vertrekken. Maar mensen voelden zich lang beducht om de stap te zetten. Nu hebben ze meer vertrouwen in de economie.”
Er komen meer vacatures en mensen worden vaker benaderd door recruitmentbureaus. Dat voedt alleen maar het gevoel. Enig verloop binnen de organisatie is niet raar, maar misschien zelfs wel wenselijk. Maar belangrijk is om ook te proberen om bestaande mensen te behouden. Daarom zetten bedrijven steeds meer in op het binden van bestaande medewerkers, blijkt uit het onderzoek.

Betrokkenheid
Een belangrijk element daarbij is de betrokkenheid van werknemers bij de organisatie. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de bedrijven aandacht geeft aan ‘Employee Experience’: de totale beleving van een medewerker, van het begin tot het einde. Bij bedrijven met meer dan 10.000 werknemers ligt dat zelfs op 85 procent. ,,Medewerkers willen serieus worden genomen”, zegt van der Spek.  

Belangrijkste reden om te vertrekken is leidinggevende
Soms lijkt het salaris een reden te zijn om uit te kijken naar een andere baan, maar dat blijkt mee te vallen. De belangrijkste reden om te vertrekken is vaak de leidinggevende. Mensen ontvangen vaak onvoldoende waardering voor het werk dat ze doen. Waardering vinden ze vaak belangrijker dan het geld dat ze verdienen.

Behouden en tegelijkertijd werven
Dat werkgevers investeren in het behouden van mensen, heeft nog een bijkomend voordeel. Ben je namelijk een aantrekkelijke werkgever voor je personeel, dan helpt dat ook bij het aantrekken van nieuwe mensen. ,,Als je je eigen mensen inzet om nieuwe collega’s te werven, was je twee handen”, legt Van der Spek uit. ,,Zij zijn enthousiast over hun werk en vertellen dat weer op verjaardagen en of op de sportclub.”

Zou Nederland meteen weggaan als ze het gevoel hadden dat ze ondergewaardeerd worden?
Ondanks dat personeel moeilijk te houden zijn, zegt slecht 27 procent van de Nederlanders dat hij/zij meteen weg zou gaan, als hij/zij het gevoel zou hebben ondergewaardeerd te worden, volgens de Opiniemeters poll.
Zeker 51 procent van de Nederlanders zou eerst een gesprek aanknopen met zijn of haar werkgever. Er is een kleine groep Nederlanders (9 procent) die zegt dat hij/zij er niets aan zou doen.
Ik zou het ook eerst bespreekbaar maken, voordat ik zou overwegen om weg te gaan.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll 2.751 deden deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.