Hoe voorkom je vervelende ongelukken tijdens oud en nieuw


Een vuurpijl door je raam loopt lang niet altijd af met een sisser. Tijdens oud en nieuw is de kans op schade aan en in jouw woning drie keer zo groot als normaal. Als je daar nú even aan denkt, bespaar je jezelf straks mogelijk veel ellende, aldus het AD.

Even je raam openzetten terwijl je oliebollen staat te bakken. Voor je het weet schiet er een vuurpijl naar binnen. En die komt lang niet altijd in het beslag terecht. Met oud en nieuw loop je tot wel drie keer meer kans op schade aan je inboedel dan op een normale dag, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Voor de kerstdagen zijn er geen specifieke cijfers, maar ook dan is het aantal schademeldingen flink hoger dan normaal. Duizenden Nederlanders zitten daardoor na de feestdagen met een flinke financiële kater, die landelijk kan oplopen tot 20 miljoen euro.

Kerstkrans en kaarsen
De donkere dagen tussen kerst en oud en nieuw. Bij uitstek geschikt om lekker te cocoonen. Samen knus op de bank, sfeervol muziekje op de achtergrond en als het gaat schemeren natuurlijk alle kaarsen aan. De kaarsen in die mooie groene kerstkrans zijn al een stuk korter geworden, maar gaan vast nog een avondje mee. Als je samen even de hond hebt uitgelaten, staat de kamer opeens vol met rook. Gelukkig was je terug voordat de nieuwe eikenhouten tafel vlam kon vatten. Maar op de plek waar de kerstkrans stond, zit nu wel een grote zwarte brandvlek.

Gezellig gezinsfeest
Met je hele familie of al je vrienden bij elkaar, dat doe je bij uitstek tijdens de feestdagen. Uitgebreid tafelen, een flesje écht goede wijn erbij en de rest van de avond lekker bijpraten, tot het tijd is voor champagne en vuurwerk om de jaarwisseling te vieren. Maar terwijl je gezellig aan het gourmetten bent, struikelt iemand over het snoer en belandt een pannetje vet op je mooie hoogpolige vloerkleed. Die ‘onschuldige’ sterretjes kunnen lelijke brandvlekken in je feestelijke outfit achterlaten. En terwijl je met je gezelschap het jaar doorneemt, gooit je kleuter de antieke vaas van oma om. Zo sta je op 1 januari opeens voor onverwachte kosten.

Neem de controle…
Gelukkig kun je vooraf veel doen om eventuele schade te beperken. Plak op oudjaar in ieder geval je brievenbus dicht, of verwijder deze als dat mogelijk is. Kijk uit met kaarsen, olielampjes of andere gezellige lichtjes. Zelfs als je maar even niet oplet, kunnen die grote schade veroorzaken. Rol het verlengsnoer voor het gourmetstel helemaal uit, om te voorkomen dat het snoer smelt, maar zorg wel dat niemand er over kan struikelen.

….en beperk je schade
Tijdens de feestdagen komen ‘kleine ongelukjes’ net iets vaker voor dan normaal. En ook een ongelukje met een glas wijn, kerstkaars of sterretje zorgt al snel voor honderden euro’s schade. Je kunt zelf heel veel doen om de kans dat het fout gaat tot een minimum te beperken. Als als het dan toch fout gaat, wil je natuurlijk ook zeker weten dat alles financieel in orde komt.

Resultaten onderzoek
Elk jaar weer kopen Nederlanders massaal vuurwerk in. Dit jaar gaf de Nederlandse bevolking 70 miljoen euro uit. Dit is 2 miljoen euro meer dan vorig jaar. Rondom het afsteken van vuurwerk verschillen de meningen nog wel eens. Naast de mooie jaarwisseling met prachtig siervuurwerk hebben er ook helaas weer heftige ongelukken plaatsgevonden. Maar wat vindt Nederland nou werkelijk van vuurwerk? Gezien de stijging in de aankoop van vuurwerk zou je denken dat er geen bezwaar is tegen vuurwerk. We hebben het de mensen van Opiniemeters gevraagd door middel van een stelling: “Ik vind dat vuurwerk voor particulieren verboden moet worden”. Hieruit is gebleken dat 58 procent het eens is met deze stelling. 42 procent is het oneens of maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 13394 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.