‘In bitcoin beleggen? Alleen om te verkopen aan een gek die er nóg meer voor wil betalen’


De steeds lagere rente doet beleggers en durfals zoeken naar winstgevendere plekken om geld te stallen dan de spaarrekening. De steeds hoger klimmende koers van cryptomunten zoals bitcoin doet velen dromen dat ook zij zullen scoren. Maar wat als de zeepbel kapotspat? 

Het lijkt wel een scenario voor een Marvel-film: een anonieme uitvinder die een niet-controleerbare virtuele munt ontwikkelt. Maar de bitcoin is geen fictie. De halve wereld is in de ban van de bitcoin – simpel uitgelegd, een soort computercode waar een bepaalde waarde aan wordt verbonden. 

Twaalf jaar oud is de munt inmiddels. Op 3 januari 2009 kopte de Britse krant The Times op de voorpagina, vrij vertaald: ,,Minister van Financiën op rand van tweede reddingsoperatie voor banken.” Het artikel verwees naar de inspanningen van de Britse regering om het financiële systeem van het land te behoeden voor ineenstorting. Europa zat diep in de financiële crisis. Satoshi Nakamoto, de mysterieuze uitvinder van bitcoin, verwerkte die datum en krantenkop bij de geboorte van zijn virtuele valuta. Die eerste vijftig gecreëerde munten worden nu nog het ‘genesisblok’ genoemd. Juist, een verwijzing naar het scheppingsverhaal uit de Bijbel.

In dat eerste stukje computercode (een ‘block’ genoemd in het jargon) werd de tekst ‘The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks’  stiekem en permanent verwerkt. Die verborgen tekst in de broncode kan gelezen worden als een digitale strijdkreet. Bitcoin was geboren als een reactie op het wereldwijde financiële systeem. Het monetair beleid en de politiek zijn te nauw met elkaar verweven, was de kritiek. Centrale banken zijn controlerende machthebbers, die geld kunnen bijdrukken, inflatie creëren, of het hele rentebeleid in handen houden.

Hoe staat het er nu mee? 

Bitcoin is lang niet meer de enige cryptomunt. Inmiddels bestaan er naar schatting zo’n 2.500 verschillende cryptocurrencies, goed voor een ‘waarde’ van omgerekend zowat 225 miljard euro. Een bekende naam is Ethereum, een rivaliserende munt, en Dogecoin, een digitale grappenmunt. Intussen zijn er ook verschillende beurzen om cryptovaluta te verhandelen, zoals Mt. Gox – inmiddels opgedoekt – en Coinbase, opgericht in 2012.

De bitcoin is nog steeds veruit de grootste, met een marktwaarde van 150 miljard euro. Deze week werd er alweer een historische top bereikt. Voor het eerst is een bitcoin meer dan 50.000 dollar (41.600 euro) waard. In een maand tijd steeg de munt maar liefst 33 procent in waarde.

Waarom stopt Elon Musk er dan zoveel geld in?

Hét grote nieuws de afgelopen weken voor de bitcoin was de investering van Tesla. De pionier van elektrische auto’s kocht voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins. Dat maakte Tesla bekend in het jaarverslag dat het indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC). Als dat geen teken van vertrouwen is?

Dat valt mee. Elon Musk investeerde dat bedrag met zijn cashreserves: geld dat het niet onmiddellijk nodig heeft voor zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Om dit even in perspectief te zetten: Tesla heeft zo’n 19 miljard dollar aan cashreserve. De totale waardering van het bedrijf schommelt momenteel rond de 850 miljard dollar.

Toch heeft de stap van Musk grote invloed: meteen nadat het nieuws bekend was, schoot de koers van de munt omhoog. In nog geen 20 minuten tijd steeg die van een waarde van 39.190 dollar naar een nieuw record van 43.823 dollar, om de dagen daarop verder door te stoten naar 48.025 dollar. In amper twintig minuten boekte Elon Musk dan ook een winst van dik 177 miljoen dollar - als hij de munt kocht voor de koers van dat moment. Als Musk al begin januari kocht, dan keek hij nu al aan tegen een winst van net geen 500 miljoen dollar.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.