Kabinet trekt miljoenen uit voor inkrimping veestapel


Het kabinet zet het mes in het aantal varkens in Nederland. Van de ruim twaalf miljoen varkens verdwijnen er mogelijk anderhalf miljoen. Er gaat 60 miljoen euro extra naar een stopregeling voor varkensboeren. Ook komt er jaarlijks zo’n 70 miljoen euro beschikbaar voor boeren die overstappen naar duurzame landbouw, met minder vee, aldus het AD.

Dat staat in de klimaatplannen die het kabinet komende vrijdag naar buiten brengt. Volgens Haagse bronnen is het onvermijdelijk geworden dat de Nederlandse veestapel inkrimpt. Dat is nodig om klimaatdoelen te halen, stikstof te verminderen en te voldoen aan de Urgenda-uitspraak waarin is bepaald dat Nederland al volgend jaar een kwart minder CO2 moet uitstoten.

Tot nu toe rustte op inkrimping van de veestapel een politiek taboe, vanwege de economische belangen van boeren. Daarom kiest het kabinet nu voor een ‘warme sanering’. Dat wil zeggen dat een deel van de varkensboeren die toch al wilde stoppen met hun bedrijf volledig wordt uitgekocht.

Urgenda
De ruim 60 miljoen euro die dat kost, komt met spoed beschikbaar vanwege de dwingende Urgenda-uitspraak. Het gaat om een uitbreiding van een bestaande stopregeling waar het kabinet eerder al 120 miljoen euro voor uittrok. Stallen op locaties waar de stank het grootst is komen het eerst in aanmerking. Van de ruim twaalf miljoen varkens die Nederland nu telt, kan ruim 10 procent erdoor verdwijnen.

Bovenop deze regeling stelt het kabinet eenmalig tientallen miljoenen euro’s beschikbaar voor veeboeren in veenweidegebieden en in de buurt van natuurgebieden. Dat geld is bedoeld om de veenweide nat te houden, boeren hun bedrijf te kunnen laten verplaatsen of om ze te laten stoppen.
Verder maakt het kabinet vrijdag bekend jaarlijks zo’n 70 miljoen euro uit te trekken voor subsidies aan boeren die overstappen op duurzame landbouw. Dat geld is onder meer voor ‘emissiearme’ stallen, met minder uitstoot van ammoniak, stikstof en fijnstof.

Bezuinigen op vlees?
Recent vindt er veel ophef plaats over dat de mens te veel vlees eet. Het zou slecht zijn voor het milieu en dieren zouden slecht behandeld worden. Om deze ophef te onderdrukken moet er bezuinigd worden. Maar wil men wel bezuinigen op vlees? We hebben het de bevolking gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit blijkt dat 42 procent van de Nederlanders – waarvan het grotere deel vrouwelijk is - vindt dat er bezuinigd moet worden op vlees. Daarbij vindt het kleinere deel van Nederland (38 procent) dat er niet bezuinigd hoeft te worden. 21 procent heeft er geen mening over of maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2451 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.