Kabinet wil introductieweken voor studenten schrappen


Het kabinet wil dat de introductieweken voor nieuwe studenten dit jaar worden geschrapt, aldus de NOS. Dat bevestigen Haagse bronnen aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws. Handhaving van de coronamaatregelen zou bij de introductieactiviteiten te ingewikkeld zijn.

Studenten worden door het kabinet gezien als een risicogroep in de verspreiding van het virus. Volgens de GGD's in Rotterdam en Amsterdam vormen de populaire introductieweken een groot risico.

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven vandaag een persconferentie over de oplopende besmettingscijfers en nieuwe maatregelen. De verwachting is dat ze dan ook bekendmaken dat er een teststraat komt op Schiphol, bestemd voor reizigers uit risicogebieden.

Thuisquarantaine
Aan een teststraat op Schiphol zitten volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp juridische haken en ogen: "Je kunt mensen niet dwingen". Het voordeel is dat terugkerende reizigers uit 'oranje' gebieden bij een goede uitslag minder lang in quarantaine hoeven.

Er worden geen grote landelijke maatregelen verwacht, zegt Van der Wulp. Wel zullen Rutte en De Jonge ingaan op maatregelen die lokale bestuurders kunnen nemen, zoals het instellen van een avondklok of het sluiten van bepaalde kroegen.

Worsteling
Het is voor het kabinet echt een worsteling, zegt Van der Wulp. "Ze willen duidelijke regels bekendmaken, maar dat zijn al snel landelijke maatregelen. Tegelijkertijd willen ze ingrijpen op de plekken waar het virus oplaait. Dat is de spagaat waar ze in zitten."
Daarom drongen burgemeesters er de afgelopen tijd bij het kabinet op aan om landelijke maatregelen te nemen. Ze willen dat het Rijk een richtlijn stelt, volgens Van der Wulp. "Maar ze realiseren zich ook dat het onlogisch is om in Groningen de kroegen dicht te doen, terwijl je in Rotterdam een oplaaiend virus hebt."

Resultaten onderzoek
Over deze stelling kunnen we lang of kort praten, maar de mening is duidelijk. Studenten kunnen best één jaar zonder introductieweek. Daar is 70% van de deelnemers het mee eens. Al is het alleen maar om de verspreiding van het coronavirus te beperken, kunnen de studenten best één jaar zonder introductieweek. Rutte liet overigens op de avond na het plaatsen van de stelling weten dat de introductieweken inderdaad niet door zullen gaan dit jaar. Dit was in weerwil van 17% van de deelnemers van deze poll, die vinden dat het doorgaan een introductieweek toch écht ondenkbaar is.


Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 8162 deelnemers mee.


Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.