Lidl verkoopt als eerste Nederlandse supermarkt geen sigaretten meer


Er worden sinds vrijdagochtend in geen enkele Nederlandse Lidl meer sigaretten verkocht, laat het bedrijf weten in een mededeling. De supermarkt kondigde in 2018 al aan dat de verkoop gefaseerd afgebouwd zou worden, maar wilde toen pas in 2022 volledig stoppen met de verkoop van tabak. Dat doel is dus vroeger gehaald.

Lidl is de eerste supermarkt in ons land die stopt met de verkoop van sigaretten en andere soorten tabak, al stopte de drogisterijketen Kruidvat er in 2018 ook al mee. Lidl zegt in een reactie dat het de maatregel neemt om bij te dragen aan een rookvrije generatie, maar uit eerdere uitlatingen blijkt dat de sigarettenverkoop de afgelopen jaren fors achteruitliep en niet meer rendabel was.

in 2018 kondigde het bedrijf aan dat er in 2022 in geen enkele Lidl nog sigaretten zouden te krijgen zijn. "Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend waren meteen al rookvrij. En ook de afbouw in de overige filialen verliep voorspoedig, waardoor we onze ambitie nog eerder konden realiseren", reageert een woordvoerder.

Lidl ondernam de afgelopen jaren al meerdere stappen om roken te ontmoedigen. In 2017 zette de supermarkt sigaretten uit het zicht door er schermen voor te plaatsen en sinds vorig jaar is dat ook in andere winkels wettelijk verplicht.

Vanaf volgend jaar komt er een verbod op sigarettenautomaten, in 2023 mogen sigaretten niet meer online verkocht worden en vanaf 2024 is het in alle supermarkten verboden om nog sigaretten te verkopen.

Hoeveel impact de beslissing zal hebben op de omzet van Lidl, wil het bedrijf niet zeggen.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat maar 66 procent het eens is met de stelling: “Sigaret verkoop in de supermarkten moet helemaal verboden worden”. 25 procent is niet eens met de stelling en 9 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 5240 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.