Maatregelen voor winkels, onderwijs en sport versoepeld, horeca blijft gesloten.


Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag weer open op afspraak en studenten in het mbo en hoger onderwijs kunnen weer fysiek les volgen. Het kabinet komt ook met versoepelingen voor contactberoepen. De horeca blijft voorlopig nog wel dicht, zeggen Haagse bronnen donderdag. Aldus nu.nl.

Het kabinet moet op enkele gebieden nog wel de puntjes op de i zetten, aldus de bronnen. Zo gaan er aanvullende voorwaarden gelden in winkels en bij niet-medische contactberoepen, zoals kappers en nagelstudio's. Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld een maximumaantal klanten per vierkante meter. De precieze voorwaarden worden vrijdag bekendgemaakt.

Studenten van het mbo en hoger onderwijs hoeven ook niet meer alleen maar onderwijs op afstand te volgen. De deuren van de onderwijsinstellingen mogen weer open, maar onder welke voorwaarden is nog niet bekend.

Volgens de bronnen is er ook goed nieuws voor sportscholen: binnen sporten wordt onder voorwaarden weer mogelijk. Buiten sporten kan straks weer tot 20.00 uur.

Er worden nog geen versoepelingen voor de horeca en cultuursector verwacht.

Rutte en Kuipers houden vrijdag persconferentie

Het kabinet overlegde donderdag op het Catshuis met onder anderen RIVM-baas Jaap van Dissel over de stand van de coronacrisis. Vrijdag neemt de ministersploeg tijdens de ministerraad het definitieve besluit over de versoepelingen. Om 19.00 uur lichten premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) de besluiten toe op een persconferentie. Het is Kuipers' eerste persconferentie als minister van Volksgezondheid.

In een advies aan het kabinet schreef het Outbreak Management Team (OMT) dat versoepeling van de huidige lockdown onder voorwaarden mogelijk was. De bewindslieden en epidemiologen zouden het in "kleine stappen" mogelijk willen maken dat mensen weer meer kunnen doen. Onder meer gemeenten en lokale ondernemers riepen al op tot versoepelingen.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 80 procent het eens is met de stelling: “De horeca moet weer open”. 12 procent is niet eens met de stelling en 8 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 9351 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.