Minister sluit drastische maatregelen tegen coronavirus niet uit


Verantwoordelijk minister Bruno Bruins sluit drastische maatregelen niet uit in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, zoals het afgrendelen van een dorp of wijk. Voor nu raadt hij burgers aan zich goed te informeren, aldus De Telegraaf. De minister hoopt dat in Nederland geen gemeenten op slot moeten, zoals in Noord-Italië. Maar als er een besmettingshaard wordt ontdekt, „kunnen we niets uitsluiten.” Passende maatregelen kunnen natuurlijk in omvang groeien, als de situatie daartoe aanleiding geeft, zegt de bewindsman.
Het komt steeds dichterbij, benadrukt Bruins. „Het is een reëel risico dat we in Nederland ook een coronapatiënt krijgen.” Volgens hem bereiden de instanties zich goed voor op de komst van het virus. Volgens hem wordt de samenwerking tussen GGD, RIVM, huisartsen en veiligheidsregio’s steeds completer. „Maar voorbereidingen zijn nooit af. Dat gaat altijd door. Je zoekt steeds naar maatregelen die horen bij de groep mensen die het aangaat. Bij elke situatie zoek je naar de best passende maatregelen. We zullen op alle nieuwe ontwikkelingen moeten inspelen.”

Belang van ’feitelijke informatie’
In reactie op kritiek uit de Tweede Kamer dat hij te langzaam handelt, wijst Bruins op de noodzaak en belang van „feitelijke informatie.” Zo wacht hij op de uitkomst van het Duitse coronaonderzoek naar een Duitser die onlangs in Limburg was. In Duitsland werden uit voorzorg scholen en kinderopvang gesloten, in afwachting van het onderzoek. Maar de minister vindt dat hij eerst het resultaat moet afwachten.
Bruins zegt heel goed te begrijpen dat mensen zich steeds meer zorgen maken. De overheid zal dan ook nog meer informatie gaan verstrekken en hij zegt dat burgers zich goed op de hoogte moeten laten houden. Hij wijst verder op praktische maatregelen, zoals kuchen in de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.

Resultaten onderzoek
Laten we het maar de Hollandse nuchterheid noemen, 72% van onze leden geeft aan nog geen maatregelen te hebben genomen tegen het coronavirus nu het steeds dichterbij komt, 23% van onze leden heeft al wel maatregelen genomen en 5% heeft geen mening of wil het niet zeggen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 9166 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.