'Muggengaas moet standaard in nieuwe huizen'


Muggengaas zou standaard in nieuwe huizen moeten komen. Dat vindt hoogleraar Willem Takken van de Wageningen Universiteit. ,,Dat blijkt verreweg de beste manier om mensen te beschermen.’’, aldus de Telegraaf.

Onderzoek infectieziekten
Takken reageert enthousiast op het besluit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om 9 miljoen vrij te maken voor onderzoek naar infectieziekten veroorzaakt door muggen. De Universiteiten van Utrecht, Rotterdam en Wageningen en het RIVM gaan samen aan de slag.

Tijgermug
In België, Frankrijk, Zuid-Duitsland en Italië komt de tijgermug al voor. En ook in Nederland duikt de beruchte mug regelmatig op. En waar het insect voorheen vooral meereisde uit Aziatische landen met bamboeplantjes en restjes water in autobanden, komt hij tegenwoordig ook mee met vakantiegangers.

Ziektes
De tijgermug kan een reeks ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts en zika. In Europa duikt met name chikungunya regelmatig op. Doordat het klimaat opwarmt, is het goed mogelijk dat de tijgermug ook in Nederland steeds beter zou kunnen gedijen. Tegelijk kan ook de ‘Hollandse’ mug gevaarlijk zijn. ,,De huis-tuin-en-keukenmug kan het West Nile-virus overbrengen.

Zorgen
Je zou denken dat men zich zorgen maakt over de verschillende soorten ziektes die de muggen meenemen, maar vinden ze dat echt? Uit onze Opiniemeters poll blijkt dat 60 procent van Nederland zich zorgen maakt over de komst van de muggen en ziet graag een standaardisatie van muggengaas in huizen. Een klein percentage van Nederland geeft aan dat muggengaas niet noodzakelijk is bij de bouw van nieuwe huizen (10 procent). 30 procent van Nederland heeft hier echter geen mening over.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 14.840 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.