Na bosbranden kampt Australië nu met cycloon, nieuwe hittegolf op komst


Terwijl brandweerlieden in het zuidoosten van Australië probeerden de hevigste bosbranden in decennia te blussen, doemde in het noordwesten een nieuwe ramp op. Daar kwam cycloon Blake aan land. De schade bleef beperkt, aldus het AD.

Gisteren haalde de tropische storm windstoten van ongeveer 100 kilometer per uur. Ook regent het veel in het gebied. Blake is de eerste tropische cycloon die dit seizoen in Australië aan land gaat, maar de schade is beperkt gebleven.

De autoriteiten hebben inwoners van het noordwesten aangeraden een noodpakket te maken met een EHBO-doos, een zaklamp, een draagbare radio, voedsel en water. De cycloon zal waarschijnlijk geen invloed hebben op de bosbranden aan de andere kant van Australië.

Hittegolf
Grote gebieden in de staten New South Wales, Victoria en South Australia gaan daar in vlammen op. Momenteel zijn de extreme temperaturen gedaald, maar aan het eind van de week wordt er weer een hittegolf verwacht. 25 mensen kwamen al om door de branden en ongeveer 1800 huizen zijn verwoest.

In verband met de bosbranden zijn sinds de uitbraken 24 personen aangehouden wegens brandstichting, meldt de politie van New South Wales.  Sommigen van hen maakten ondanks een verbod open vuur, anderen gooiden een brandende sigaret of lucifer weg in het kurkdroge landschap. De straffen kunnen oplopen tot 21 jaar.

Wederopbouw
De Australische regering maakt 2 miljard Australische dollar (ruim 1,2 miljard euro) vrij voor de wederopbouw na de bosbranden. Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor hulp aan de getroffenen van de verwoestende bosbranden.

Het Rode Kruis in Australië is sinds juli bezig om getroffenen van de branden te helpen. Hulpverleners zijn aanwezig in zeker 70 evacuatiecentra om mensen op te vangen die gevlucht zijn voor het vuur. Inmiddels is al meer dan 5 miljoen hectare land verwoest door de bosbranden.

Resultaten onderzoek
De afgelopen tijd heeft Australië letterlijk en figuurlijk in brand gestaan. Wetenschappers, maar ook de wereldbevolking is benieuwd naar de oorzaak van deze branden. Zou het kunnen komen door de opwarming van de aarde? We hebben het onze leden gevraagd. Hieruit is gebleken dat 41 procent denkt dat de oorzaak deels ligt bij de opwarming van de aarde. Een andere 41 procent is het echter niet eens met deze stelling, en misschien nog wel belangrijker, 18 procent heeft geen idee waar de oorzaak vandaan komt.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 16555 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.