'Nederland krijgt beste plan van de wereld tegen voedselverspilling'


Nederland krijgt een voedselverspillingsakkoord. Supermarkten, natuurorganisaties en de overheid hebben plannen gemaakt die ervoor moeten zorgen dat Nederland in 2030 de helft minder voedsel verspilt.

Mislukt doel
Daarnaast is er dus dat ambitieuze doel: over twaalf jaar moet Nederland de helft minder voedsel verspillen. Die doelstelling behalen wordt, op z'n zachtst gezegd, een uitdaging. In mei 2017 zag de toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam het stellen van een nieuw doel nog helemaal niet zitten. Daar had hij een goede reden voor.

In 2009 formuleerde een van zijn voorgangers, Gerda Verburg, namelijk ook al een doel: in 2015 moest er 20 procent minder voedsel verspild worden. Dat lukte bij lange na niet; Nederland verspilde nauwelijks minder in 2015.

Consument moet ook minder weggooien
Er komt ook een campagne gericht op de grootste voedselverspiller: de consument. 40 tot 45 procent van de verspilling komt van de burger. De campagne die op 20 maart van start gaat is afgekeken van de Britten. Met de leus 'Love food, hate waste' wisten de Britten voedselverspilling onder consumenten met 21 procent te verminderen in 5 jaar tijd. 

Schap met verspild voedsel
Zoiets komt er ook in Nederland, 'maar dan in een modern jasje', aldus Timmermans. In Groot-Brittannië betaalde de overheid volledig voor die campagne, in Nederland gaan ook de bedrijven bijdragen.

Timmermans heeft ook een supermarkt weten te strikken die een grote schap gaat reserveren voor producten die anders weggegooid zouden worden. In totaal staan er tien van dat soort initiatieven van bedrijven in het plan.

Hoe vaak gooien we voedsel weg?
Dit soort initiatieven zullen goed uitkomen voor de Opiniemeters leden, want 80 procent geeft aan wel eens voedsel weg te gooien. Driekwart van deze mensen geeft echter aan niet zo vaak voedsel weg te gooien of enkel wanneer het voedsel over datum is. Ongeveer een kwart van deze mensen geeft aan zelfs vaker voedsel weg te gooien dan dat ze eigenlijk willen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.251 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.