Nederlanders steeds langer én steeds zwaarder


Nederlanders worden steeds langer. De gemiddelde Nederlandse man is nu 1,81 meter, dat is bijna 3,8 centimeter langer dan in 1981. Vrouwen zijn nu gemiddeld 1,67 meter, anderhalve centimeter langer dan in 1981, aldus het AD.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert. Opvallend is dat mannen sneller langer worden dan vrouwen. De gemiddelde man is nu bijna 14 centimeter langer dan de gemiddelde vrouw. Dat verschil is sinds 1981 met 2,3 centimeter toegenomen.

De gemiddelde lengte van een Nederlander verschilt ook per provincie. Limburgers zijn het kleinst, gevolgd door Brabanders. Ze zijn gemiddeld drie centimeter korter dan inwoners van Groningen en Friesland, de langste Nederlanders. Mensen met een migratieachtergrond zijn gemiddeld korter dan mensen met een Nederlandse achtergrond.

Gewicht
De toenemende lengte van Nederlanders heeft nog een ander gevolg, we worden ook zwaarder. Vrouwen worden wel zwaarder dan mannen: per toegenomen centimeter lichaamslengte is de Nederlandse man 2,3 kilo zwaarder geworden. Voor vrouwen is dat 4,7 kilo per toegenomen centimeter.

Bij mannen ligt het gemiddelde gewicht rond de 85 kilo, bij vrouwen rond de 72 kilo.  Veel mannen en vrouwen hebben een gewicht rond of net onder het gemiddelde. Maar aan de bovenkant zijn er flinke uitschieters. Gewichten van ruim boven de 100 kg zijn geen zeldzaamheid, vooral bij mannen, maar ook bij vrouwen komt dit voor.

Wordt Nederland zwaarder?
Anno 2019 zijn we steeds bewuster aan het leven. We letten op wat we eten, drinken en daarbij op een duurzamere levensstijl. Het CBS stelt echter dat Nederlanders steeds langer en zwaarder worden. Maar is dat wel zo? We hebben het via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat in het afgelopen jaar 38 procent is aangekomen. 50 procent is niet aangekomen en 12 procent heeft geen idee. We kunnen dus stellen dat een groot gedeelte van de bevolking is aangekomen. De vraag is of dit percentage zich aanhoudt, aangezien we steeds bewuster leven.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 19486 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.